Tuulilasi

Briteissä päästetään itseohjaava rekkakolonna liikenteeseen

Iso-Britannian liikenneministeriö ja maanteistä vastaava British Highways ovat näyttäneet vihreää valoa ensimmäisille itseohjaaville rekoille liikenteen seassa moottoritiellä.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Karavaanissa kulkee kaksi tai kolme rekkaa peräkkäin. Ne on kytketty toisiinsa langattomalla tekniikalla. Rekat ovat osittain itseohjaavia, ensimmäisenä ajava vastaa kiihdytyksistä, jarrutuksista ja koko joukon suunnasta. Jokaisessa rekassa on myös ihminen, joka ottaa ohjat tarvittaessa.

Ideana on testata, pystytäänkö mahdollisimman tasaisella vauhdilla säästämään polttoainetta ja päästöjä, samoin lyhyt rekkojen väli tiellä lisäisi tieliikenteen käyttökapasiteettia. Pysyykö vauhti kaikilla samana ja rekkojen välimatka myös?

Saksassa, USA:ssa ja Japanissa on jo tehty samankaltaisia kokeita.

”Investoimme teknologiaan, joka tulee parantamaan ihmisten elämää. Yritysmaailma voi hyötyä tästä paljon, kun polttoainekustannukset vähenevät. Muut tienkäyttäjät hyötyvät vähentyvistä päästöistä ja pienemmistä ruuhkista. Mutta ensin on riittävästi testattava, että järjestelmä on turvallinen ja toimii teillämme. Siksi olemme halunneet sijoittaa tähän testaukseen”, kertoo Britannian liikenneministeri Paul Maynard.

Julkaistu: 28.8.2017
Kommentoi »