Tuulilasi

Britanniassa outo esitys – tiehidasteet poistettava päästöjen vähentämiseksiBritanniassa outo esitys – tiehidasteet poistettava päästöjen vähentämiseksi

Iso-Britanniassa on esitetty, että kaikenlaiset hidasteet kuten töyssyt pitäisi poistaa teiltä ilmansaasteiden vähentämiseksi. Onkin laskettu, että hidasteiden johdosta pakokaasuja tulee ilmakehään enemmän, kun autojen polttoaineenkulutus niiden yli ajettaessa kasvaa.
Kuvat All Over Press

Turvallisuuden puolesta puhujat eivät sulata esitystä, vaan pitävät sitä täysin vastuuttomana ja vaarallisena. Asiaa esitti hallituksen ympäristösihteeri Michael Gove. Monet uskovat, että etenkin lasten ja vanhusten tieliikenneturvallisuus vähenee reippaasti, jos esitys toteutuu.

”Hidasteiden poistaminen olisi iso riski kaikille tienkäyttäjille. Niiden on todettu vähentävän selkeästi onnettomuuksia”, sanoo tieturvallisuudesta huolta kantavan RoSPA:n Kevin Clinton.

Myös Living Streets -järjestön tiedotusjohtaja Rachel Maycock pitää ajatusta vastuuttomana.

”He puhuvat hidasteiden poistamisesta, mutta ne eivät ole todellakaan niitä kohtia teillä, missä pakokaasuja pääsee ilmaan eniten. On totaalista hölynpölyä, jos pyrimme poistamaan saasteiden aiheuttamat kuolemat sillä, että poistamme asian, joka säästää ihmishenkiä.

Monet eri järjestöt ovat jo kirjelmöineet Britannian hallitukselle, ettei ehdotus toteutuisi. Autoilijat eivät ole samaa mieltä.

”On olemassa selkeää todistusaineistoa siitä, että hidasteet lisäävät saastumista. Ne voitaisiin aivan hyvin poistaa”, kertoo Alliance of British Driversin Roger Lawson.

Julkaistu: 2.8.2017