Apu

Boris Johnson purkaa Britannian rajoituksia, vaikka koronakuolleisuus Euroopan pahin – Maailman lehdet

Boris Johnson purkaa Britannian rajoituksia, vaikka koronakuolleisuus Euroopan pahin – Maailman lehdet
Maailman lehdet: Iso-Britannia purkaa koronarajoituksia, kun Kiina keskittyy jo talouteen. Suomalainen Anton Lundell kiinnostaa NHL-seuroja. Korea kuningaskalastaja pääsi kansikuvapojaksi.
Kuvat All Over Press

Britannia. The Week (8.5.). pohtii exit-strategiaa. Pääministeri Boris Johnson ilmoitti pari viikkoa sitten, että Britanniassa aletaan purkaa rajoitustoimia: julkisia tiloja ja kauppoja avataan, osa lapsista palaa kouluun ja osa työntekijöistä työpaikoilleen.

Ratkaisut voi nähdä etupainotteisiksi, sillä koronakuolleisuus saarivaltiossa on noussut yli Italian lukujen Euroopan korkeimmaksi. Toisaalta brexitin keskellä olevan Britannian talouden ei voi antaa romahtaa, ja tutkijat ovat eri mieltä siitä, missä määrin rajoitukset todella toimivat epidemiaa vastaan pidemmän ajan kuluessa.

Käytännön ongelmiakin piisaa. Jos Lontoon joukkoliikenteessä pidetään kiinni kahden metrin turvaväleistä, 12-vaunuiseen metroon mahtuu yli tuhannen sijaan vain noin 200 matkustajaa eivätkä ihmiset pääse töihin. Kaikilla työpaikoilla ei ole mahdollista tehdä etätöitä tai siirtyä vuoroihin.

Koulujen avaamisesta Britanniassa ollaan melko yksimielisiä: niiden sulku on haitannut kaikkia, mutta erityisesti huono-osaisten perheiden lapsia.

Katse eteenpäin

Kiina. Siinä missä monessa Euroopan mediassa keskitytään maalailemaan koronaepidemian kauhukuvia, Kiinassa katsotaan jo tulevaan.

Valtion kontrollissa olevaan tiedonvälitykseen kannattaa toki suhtautua varauksella, mutta Beijing Review’n (14.5.) mukaan maan työttömyysaste (5,9) oli maaliskuussa 2020 lähes sama kuin vuotta aiemmin, ja etusijalla on nyt työllisyyden ja yritysten vahvistaminen.

Erityishuomiota kiinnitetään vastavalmistuneisiin, pienyrittäjiin ja siirtotyöläisiin, jotta ihmiset ja talous pääsisivät taas jaloilleen.

Suomalaisväriä

Kanada. NHL-kauden jatkomahdollisuuksia pohditaan seurojen keskuudessa lähes päivittäin, mutta The Hockey Newsin toukokuun numero katsoo tulevan kesän varaustilaisuuteen.

Kansikuvapojaksi ja sadan lupauksen listan ykköseksi on nostettu laitahyökkääjä Alexis Lafreniere, jota scoutit ylistävät ”käytännössä valmiiksi NHL-pelaajaksi” koon, peliälyn, voiman ja taitojen puolesta.

Suomalaisista ylimmäs eli 9:nneksi on rankattu HIFK:n taitosentteri Anton Lundell, vaikka tältä jäivät 20-vuotiaiden MM-kisat väliin.

Korea kalastaja

Britannia. Toisenlainen ”kansikuvapoika” löytyy BBC Wildlife Magazinesta (7.5.): sähkönsinisellä ja oranssilla värityksellä koreileva kuningaskalastaja. Joenpenkoilla ja rantatörmillä pesivää lintua on seurattu tiiviisti mutta häiritsemättä. Vain vesieläimiä syövä kuningaskalastaja on taitava lentäjä, joka heittelee saaliskalojaan ilmaan.

Kuningaskalastaja on elinvoimainen laji, mutta muuttolintu vain siellä, missä sen kotijoki jäätyy. Tästä syystä lajia ei juuri tavata Suomessa: sen pesimäkannaksi on arvioitu enimmillään 15 paria.

Julkaistu: 20.5.2020
Kommentoi »