Tuulilasi

BMW:ltä uusi lataushybridijärjestelmä – nelisylinterinen pata Rolls Royceen?

BMW:ltä uusi lataushybridijärjestelmä – nelisylinterinen pata Rolls Royceen?
BMW julkisti uuden Power eDrive Plug-In-Hybrid -järjestelmän, joka voi tuottaa jopa 670 hevosvoimaa. Sitä on tarkoitus hyödyntää merkin ylellisimmissä ja isokokoisimmissa malleissa.
Julkaistu: 27.11.2014

Uusi Power eDrive -järjestelmä kuuluu BMW:n Efficient Dynamics -ohjelmaan, jossa kehitetään erilaisia modulaarisia hybridijärjestelmiä. Juuri julkaistu lataushybridipaketti yhdistää nelisylinterisen polttomoottorin kahteen tehokkaaseen sähkömoottoriin.

Tarkoituksena on saavuttaa samantapaista vaivatonta ja pehmeää suorituskykyä, jota esimerkiksi täyssähköauto Tesla Model S tarjoaa. Järjestelmä mahdollistaa noin 600 kilometrin toimintamatkan, josta noin 100 km on ajettavissa pelkällä sähköllä.

Power eDrive paljastettiin asennettuna BMW 5-sarjan GT-prototyyppimalliin. Autoon on asennettu 230-heppainen nelisylinterinen bensiinimoottori ja kaksi sähkömoottoria. Etuakselille asennettu sähkömoottori tuottaa 202 hevosvoimaa ja taka-akselille asennettu 270 hevosvoimaa. Yhteistehoa tulee huimat 670 hv ja vääntöäkin kunnioitettavat yli 1000 Nm.

Prototyyppiautossa on 20 kWh akusto, jota voidaan ladata sekä pistokkeesta että ajon aikana polttomoottorilla. Tankin koko on 30 litraa. Normaalitilassa taka-akselilla oleva sähkömoottori liikuttaa autoa, mutta etuakselilla oleva sähkömoottori tekee autosta myös nelivetoisen.

Mielenkiintoista onkin, että polttomoottori on kytketty vain etuakselille. Hybridijärjestelmä tuo tietenkin lisäkiloja sähkömoottoroineen ja akustoineen.

Autocar spekuloikin, että nähdäänkö tämä uusi hybridivoimalinja tulevaisuudessa asennettuna Rolls Royceen? Suorituskyky tässä uudessa järjestelmässä lienee kuitenkin riittävä. BMW:n mallirosterissa Power eDriveä on väläytelty seuraaviin tuleviin malleihin: X7, X5, X6 ja 7-sarja.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »