Tuulilasi

BMW-pomo uskoo: ”Sähköauton akku kestää yhtä pitkään kuin itse auto”BMW-pomo uskoo: ”Sähköauton akku kestää yhtä pitkään kuin itse auto”

BMW kertoo, että sen sähköautojen käyttöikä tule olemaan sama kuin polttomoottoriautoilla, vaikka elinkaarensa lopussa akut hiukan menettävätkin tehoaan.
Kuvat BMW

”Tämä ei ole mikään markkinointikikka, autojemme akut on suunniteltu kestämään yhtä pitkään kuin autokin eli ainakin 15 vuotta”, sanoo BMW:n akkukehityksen johtaja Andreas Raith Car Advicelle.

”Pystymme todistamaan asian siitä datasta, mitä olemme saaneet nykyisistä lataushybrideistämme. Mielestäni tämä on julistus koko teollisuudenalalle ja yhteisölle, sillä juuri akkujen elinikä on ollut suurena huolenaiheena.”

Raithin mukaan kaikki BMW:n tulevat täyssähköautot tulevat kestämään ainakin 15 vuotta. Sen hän kuitenkin myöntää, että 15 vuoden jälkeen akut menettävät tehostaan noin 30 prosenttia.

”Mielestämme se on silti aika kohtuullinen tilanne. Mutta datamme tukee vahvasti oletusta siitä, että käyttöikä tulee olemaan hyvin sama kuin polttomoottoriautojenkin, vaikka akkujen teho elinkaaren loppuvaiheessa saattaakin laskea tuollaiset 20-30 prosenttia. ”

Kun sähköauton akku on lopussa, se voidaan kierrättää tai käyttää teollisuuden muihin tarpeisiin. Esimerkiksi älylaitteiden akuista kierrätetään vain kolmisen prosenttia, mutta Raith uskoo auton akkujen olevan aivan eri asia.

”Uskomme, että akkuja tullaan kierrättämään erittäin paljon. Akuissa on litiumia, nikkeliä ja kuparia, ei mitään myrkyllistä. Ne ovat metalleja, jotka ovat erittäin hyvin kierrätettävissä.”

Julkaistu: 8.12.2017