Tuulilasi

BMW kriittisenä Yhdysvaltain kauppapolitiikalle: ”Joudumme vähentämään investointeja ja työpaikkoja”


Yhdysvaltain suunnittelema 25 % tullitariffi tuontiautoille mahdollisine vastatoimineen ei miellytä BMW:tä. Yhtiön mukaan se tulisi vähentämään BMW:n investointeja Yhdysvalloissa sekä pakottaisi myös työpaikkojen karsimiseen.
Kuvat BMW

Presidentti Donald Trumpin hallinto käynnisti viime kuussa tutkimuksen siitä, ovatko tuontiautot kansallinen turvallisuusuhka. Trump on uhannut EU:n alueelta tuotavia autoja 25 % tullimaksulla. EU puolestaan pohtii jo vastatoimina tullimaksujen nostoa Yhdysvalloista tuotaville autoille.

”Autoilla ja niiden valmistajilla ei ole korrelaatiota Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kanssa. Tullimaksujen nosto ei parantaisi Yhdysvaltain kasvua ja kilpailukykyä”, BMW kirjoitti kirjeessään Yhdysvaltain kauppaministerille Wilbur Rossille.

BMW:n suurin tehdas sijaitsee Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa, ja siellä valmistetuista autoista 70 % viedään ulkomaille. Kiina on jo nostanut tullimaksuja Yhdysvalloista tuotaville autoille vastatoimena maan kauppapolitiikalle ja kiinalaisten tuontitavaroiden tullimaksuille.

BMW on huolissaan myös autojen komponenttien tullimaksuista.

”Pian voi käydä niin, että autojen valmistaminen jossakin muualla kuin Yhdysvalloissa on kannattavampaa. Jos nämä asiat toteutuvat, se tarkoittaa meille heikompaa tuottavuutta Yhdysvalloissa sekä investointien ja työpaikkojen vähentämistä. Jos Yhdysvallat eristää ulkomaisen kilpailun maasta, se vaikuttaa myös monen yhdysvaltalaisyrityksen tuottavuuteen sekä mahdollisuuksiin tehdä laadukkaita tuotteita yhä edullisemmin”, BMW kirjoitti.

Julkaistu: 2.7.2018