Tuulilasi

BMW kehittää polttokennoautoa – ei välttämättä tule koskaan tuotantoon

3

Baijerilaiset aloittavat pian vetykäyttöisten polttokennoautojen testaamisen. Vetyautoja BMW on kehittänyt yhdessä Toyotan kanssa.
Kuvat BMW

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun BMW kehittää vetyautoja. Vuonna 2007 merkki esitteli V12-koneisen 7-sarjalaisen, jota pystyi käyttämään sekä bensiinillä että vedyllä. Vetykäytössä auton hyötysuhde oli todella huono ja rakenne oli melko räjähdysaltis.

Seuraavan sukupolven polttokennoautoja BMW ja Toyota ovat kehittäneet yhdessä. Viime aikoina etenkin polttokennojen pakkaamistavat ja vedyn säilytysmahdollisuudet ovat ottaneet suuria harppauksia eteenpäin, kertoo Autocar.

BMW myynti- ja markkinointijohtaja Ian Robertson kertoo, että he aikovat investoida polttokennoautoihin ainakin sen verran, että saavat tehtyä pieniä testieriä prototyyppiautoja. Suurimmat ongelmat hänen mukaansa ovat puuttuvassa infrastruktuurissa. Myös vedyn tuottaminen kustannustehokkaasti on vielä tässä vaiheessa kysymysmerkki.

Robertson toteaakin, että akkuteknologian voimakas kehittyminen saattaa syrjäyttää vetyautot, ennen kuin ne ehtivät yleistyä ollenkaan. Tällä hetkellä on nähtävissä, että akkuteknologia ottaa isoja harppauksia eteenpäin lähiaikoina. Robertsonin mukaan sähköautojen pitkät latausajat ja lyhyt toimintamatka saattavat olla pian historiaa.

Robertson ennustaa, että ei niin kaukana tulevaisuudessa tulee olemaan hetki, jolloin sähköautoihin investoidaan enemmän rahaa kuin polttomoottorien kehittämiseen. Tuon jälkeen sähköautojen kehitys tapahtuu aiempaa kiihtyvämmällä tahdilla.

BMW:n vetyautot tulevat näillä näkymin keskittymään merkin i-mallistoon.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 18.12.2014