Ensityypit: BMW iX1 – Vihdoin pienempi sähköauto!
Sähköautot
Ensityypit: BMW iX1 – Vihdoin pienempi sähköauto!
BMW on vihdoin ottanut härkää sarvista, ja nyt saadaan myös pienempiä sähköautoja.
Julkaistu 11.12.2022
Tuulilasi

BMW:n sähköinen mallikirjo laajenee onneksi nyt myös alaspäin. Uusin tulokas kantaa mallinimeä iX1, ja se on Bemarin ensimmäinen täyssähköinen X-sarjan malli kompaktien sporttisten mukamaastureiden, eli SAV-autojen (Sports Activity Vehicle) luokassa. Muodoiltaan iX1 on konservatiivinen: yhteneväisyydet iX3:een ovat selvät. X1, X3 ja X5 ovat kuin samasta puusta veistettyjä, ja nyt sähköiset iX1 ja iX3 noudattavat samaa kaavaa.

iX1:ssä on sama hyvin skaalautuva FAAR-perusrakenne kuin polttomoottori-X1:ssä. Autossa on ainakin toistaiseksi kaksi sähkömoottoria, yksi etuakselille ja yksi taka-akselille – iX1 on siis nelivetoinen. Kaksivetomallin saapumisesta annetaan BMW:n suunnalta väisteleviä vastauksia – ehkä sellainen tulee, ehkä ei. Maastoauto nelivetoinenkaan iX1 ei tietenkään ole.

iX1 ei ole erityisen pitkä 4,5-metrisenä, mutta muuten kokoa ja painoa riittää. Lähes 2,1-tonnisen uutuuden keulassa ledivalot ovat kapeat, etumaski on lähes neliö ja X:n muotoiset koristeviivat jatkuvat sutjakan näköisiin kylkiin. Keulan muoto on taas tuttu eikä tässä autossa nähdä majavanhampaita, mutta tarkemmin tutkittaessa maski on umpinainen ja yllättävää kyllä, perin halvan oloista, ohutta muovia.

Istuimet ovat iX1:ssä vakiovarusteena mainiot, ja ohjauspyörän säädöt monen mittaisille riittävät.

Ajoakuston nettokapasiteetti on 64,7 kWh, jolla WLTP-normitettua toimintamatkaa järjestyy 438 kilometriä. Koleassa syksyssä kulutus asettui hieman alle 20:een kWh:iin sadalla, joten talviolosuhteissa päästäneen Suomessa 300 – 350 kilometrin kantamaan täydellä akulla. Useimmille tämä riittää ainakin arkiajoissa, ja tavallisille mökkimatkoille.

iX3:ssa on 11 kW:n sisäinen laturi koti- tai työpaikkalatausta ajatellen, ja lisävarusteena on saatavilla 22 kW:n laturi. Suurtehoasemalla voidaan hyödyntää enimmillään 130 kW:n lataustehoa, joten esimerkiksi 100 kilometrin matkaa varten tarvittavan energian lataaminen kestää optimiolosuhteissa alle 10 minuuttia. Latausominaisuuksiltaan iX1 vaikuttaa ensityyppien perusteella ihan pätevältä uutuudelta.

iX1:ssä on miellyttävä jousitus, joka toimii etenkin asvaltilla sivistyneesti. Yli kahden tonnin omamassa tuntuu ajossa, mutta vakiovarusteena tuleva M Sport -alusta tasoittaa mukavasti dynaamisempaakin menoa. Nopeasti reagoiva luistonesto tasapainottaa auton vetopitoa haastavissa ajo-olosuhteissa. Regeneroinnin esiasetustasoja on kolme. Suomeen ensimmäiset iX1:t saapuvat alkuvuoden tuotannosta.

BMW iX1 xDrive30 M Sport

  • Moottori Kaksi sähkömoottoria
  • Teho 230 kW (313 hv) Vääntö 494 Nm
  • Ajoakusto 64,7 kWh Voimansiirto Neliveto
  • 0−100 km/h 5,6 s
  • Huippunopeus 180 km/h
  • Yhd. EU-kulutus 18,1 kWh/100 km
  • Lataus AC 11 kW (3-vaihe), DC 130 kW.
  • Mitat Pituus 4500 mm, leveys 1845 mm, korkeus 1616 mm, akseliväli 2692 mm, tavaratila 490 l
  • Omamassa 2085 kg
  • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 65 010 €, Mallisto alkaen: 60 990 €

Kenelle?

Pienelle, kasvavalle perheelle tai pariskunnalle – tai kakkosautoksi hyvin toimeentulevaan talouteen. Perhekäyttöä ajatellen tilat ovat hyvät ja tavaratila on mukavan mallinen.

1 kommentti