BMW i7 xDrive60 on edustusluokan sähköauto ja todellista herrojen herkkua
Koeajo
BMW i7 xDrive60 on edustusluokan sähköauto ja todellista herrojen herkkua
Täyssähköinen BMW i7 painottaa käyttäjäkeskeistä, ylellistä ja hemmottelevaa mukavuutta. Tällä matka taittuu.
Julkaistu 26.4.2023
Tuulilasi

BMW:n sähköautopaletti kasvaa vääjäämättömästi. Sortimentissä ovat jo iX, i4, iX1, iX3 sekä tuorein tulokas, edustuksellista hekumaa pursuava i7-sedan. Sen tärkein arkkivihollinen lienee erinomaiseksi luksustuotteeksi monesti todettu Mercedes-EQ:n EQS. Mielenkiinnon kohteeksi muodostuukin kysymys, millaisen vastineen baijerilaiset ovat onnistuneet loihtimaan tähtikeulan kiusaksi. Molempien autojen kun pitäisi tarjoilla käytännössä parasta, mitä rahalla saa.

BMW:n perusratkaisu auton rakentamisessa eroaa Mercedes-Benzin valinnasta, sillä sekä 7-sarjalainen että täyssähkö-i7 perustuvat samalle G70-perusrakenteelle, kun taas Mercedes-Benz eriytti uusimmat S- ja EQS-mallinsa omiksi tuotelinjoikseen. Pitkässä juoksussa saksalaishegemonian paremmuuden saattavat ratkaista juuri tällaiset seikat. Polttomoottori- ja sähköautojen arkkitehtuurin sovittaminen samaan koriin menestyksellisesti vaatii luovuutta.

Kuljettajan paikka on suorastaan kutsuva. Istuimet säätyvät monipuolisesti ja hierovat matkustajia.
Takaistuin on suunniteltu kahden käytettäväksi, vaikka keskipaikkakin i7:sta järjestyy. Tilaa riittää erinomaisen hyvin joka suuntaan.

BMW i7 on syntynyt Skodalla – ja lyhyesti Rolls Roycellakin – häärineen Josef Kabanin kynästä. Auto on edeltäjäänsä 13 senttiä pidempi ja viitisen senttiä sekä leveämpi että korkeampi. Lähes 5,4-metrinen sedan näyttäytyy luonnossa todella massiivisena. Ja sellainen se kyllä onkin. Omapainoa kertyy yli 2,7 tonnia. Ainakin rengaskauppiaat tykkäävät tällaisista möhköfanteista.

Kömpelöhkön ulkoisen estetiikan vastapainoksi sisällä kohdataan toisenlainen, lähes sensuellina kutsuva atmosfääri. Perusverhoilu on merino- ja kashmirvillakankaan sekä nahan yhdistelmä olohuonemaista, ulkomaailmalta suojelevaa lounge-fiilistä. Täysnahkaverhoilu on lisävaruste.

Koeajoyksiön vaalea sisustus loi valmiiksi hulppeisiin tiloihin entistä enemmän avaruuden autuaaksi tekevää tuntumaa. Huolella valitut materiaalit vakuuttavat laadullaan, ja kojelaudasta oviin jatkuva leveä, väriä vaihtava valonauha kruunaa eteerisen tunnelman. Ainoastaan kristallikuvioitujen muovielementtien näppituntuma kojelaudassa, keskikonsolissa ja ovissa saattaa hieman mietityttää.

Ohjaamoergonomia ei jätä moitteen sijaa. Keskikonsolista löytyy edelleen iDrive-pyörä.
Takaovien sivuverhoiluissa on pienet kosketusnäytöt, joilla voi säädellä istuimia, viihdetarjontaa tai vaikkapa lukuisia hierontatoimintoja.

Varustelu on tämän hintaluokan autossa luonnollisesti enemmän kuin kattava. Erikoisuutena voidaan mainita haluttaessa sähköisesti sisältä tai kauko-ohjaimella operoitavat, turvasensorein varustetut ovet. Niiden myötä sisälle käynti oikeasti helpottuu, kun raskaita ovia ei tarvitse itse rahvaanomaisesti kurotella kiinni. Mallia on otettu Rolls-Roycelta.

Ylellisen auton ajettavuus on edustusautomaista luksusta, hiljaista mutta väkevää. Kulutus asettui yli 1200 km:n koeajolla maltilliseen 26 kWh:n tuntumaan, ja käytännön toimintamatka ulottui kunnon pakkaskeleissä reiluun 400 kilometriin yhdellä latauksella. Pikalatausominaisuudet BMW i7:ssa ovat kunnossa.

i7:n ohjaustuntuma on edustusautolle tyypillisen etäinen ja kevyt, mutta ohjauspyörälle välittyy kyllä hyvin tieto pyörien suunnasta. Ohjausvastetta saisi kuitenkin olla enemmän. Pitkillä suorilla auto vaatii ajoittain hiuksenhienoa ohjailua.

Tavaratilalta ei oletusarvoisesti odoteta suuria, ja 500 litran kontti täyttääkin perustarpeet hyvin. Tila kapenee pohjaa kohden.

BMW i7 xDrive60

 • Moottori Kaksi sähkömoottoria
 • Teho/vääntö 400 kW (544 hv) / 745 Nm
 • Voimansiirto Neliveto, automaatti
 • 0−100 km/h 4,7 s
 • Huippunopeus 240 km/h
 • Akkukapasiteetti 101,7 kWh
 • Lataus ac/dc 22 kW / 195 kW
 • Yhd. EU-kulutus 19,4 kWh/100 km
 • Wltp-toimintamatka 591 km
 • Mitat Pituus 5 391 mm, leveys 1 950 mm, korkeus 1 544 mm, akseliväli 3 215 mm, tavaratila 500 l
 • Omamassa 2 715 kg
 • Plussaa Huippuluokan matkustusmukavuus, erinomainen suorituskyky
 • Miinusta Nopeasti likaantuva perä, rapea hankintahinta
 • Hinta Koeajettu auto vakiovarustein: 147 060 € Mallisto alkaen: 147 060 €

Kenelle?

Pinkan täytyy olla tukevassa kunnossa, jos mielii i7:n omistajaksi. Sen myötä pääseekin sitten herkuttelemaan. Auto on suunniteltu neljälle, vaikka tarvittaessa paikkoja viisi onkin.

Kommentoi »