Tuulilasi

BMW hakee yhteistyökumppaneita muista autonvalmistajista


BMW käy keskusteluja kolmen muun autonvalmistajan kanssa yhteistyöstä autonomian kehittämisen suhteen. Yhtiö odottaa julkistavansa yhteistyökumppaniensa nimet muutaman kuukauden sisällä.
Teksti Tuulilasin toimitus
Kuvat BMW

Moni autonvalmistaja on lähtenyt kehitystyöhön yksin, mutta huomannut nyt sen valtavan kalleuden.

”Meillä on nyt melkoinen neuvottelukuhina päällä. Käymme keskusteluja kolmen eri autonvalmistajan kanssa yhteenliittymästä. Mielenkiintoa tällaiseen yhteistyöhön todellakin on tällä hetkellä. Vielä vuonna 2015-2016 moni ajatteli pystyvänsä autonomiseen kehitystyöhön yksin ja nousevansa ykköseksi”, BMW:n kehitysjohtaja Klaus Fröhlich sanoo.

BMW aloitti oman autonomisen kehitystyönsä 2016 Mobileyen kanssa. Konsortioon liittyi vuotta myöhemmin Fiat Chrysler. Porukkaan ovat liittyneet myös Magna International, Aptiv ja Continental. Tavoitteena on kehittää täysautonominen auto vuoteen 2021 mennessä.

”Ensimmäisen sukupolven semiautonomisen teknologian kehittäminen maksoi meille miljardi dollaria. Se on pohja tulevaisuuden rakentamiselle ja kehitystyön jatkamiselle.”, Fröhlich sanoo.

”Kaikki tietävät, että se ensimmäinen miljardi on sijoitettava, sitten onkin alettava etsiä yhteistyökumppaneita. Samalla se ensimmäisen sukupolven teknologia on jo heitettävä tavallaan roskiin, koska kehitystyötä aletaan tehdä yhdessä. Tähän uppoaa valtavat kustannukset. ”

Fröhlichin mukaan Kiina on noussut merkittäväksi peluriksi autonomisen teknologian suhteen, koska se sallii testaamisen eri tavalla kuin moni muu.

”Euroopassa lainsäädäntö on liian hidasta, koska lakeja pitäisi päivittää hyvinkin nopeasti uudelleen, kun teknologia kehittyy. Kiinassa sen sijaan on yhteinen poliittinen tahto ja erittäin osaavia ohjelmisto- ja laitteistoyrityksiä. Esimerkiksi sähköistymisen suhteen Kiinassa oltiin hieman myöhässä, mutta nyt se on johtava sähköautojen markkina-alue. Uskon, että autonomian kanssa käy samalla tavalla”, Fröhlich arvelee.

Julkaistu: 7.12.2018