Björgen otti omansa, norjalaisjuhlat Rukalla jatkuivat
Puheenaiheet
Björgen otti omansa, norjalaisjuhlat Rukalla jatkuivat
Naisten perinteisen kymppi oli Rukan hiihtomaailmancupissa huikea kiritaistelu, jossa ei lopulta jäänyt epäselväksi, kuka on ladun valtiatar - vaikka Norjan Marit Björgen kukisti Ruotsin Charlotte Kallan vain 0,8 sekunnilla.
Julkaistu 1.12.2013
Apu

Marit Björgen hyökkäsi Puolan Justyna Kovachukin perään sellaisella tappajanasenteella, että puolen minuutin ero maalissa ei ollut lopulta ihme. Hän sai sekä taustatukea että kunnon vastuksen Charlotte Kallasta ja Therese Johaugista, mutta Björgenin meno ei antanut takaa-ajettuna lähteneelle Kovachukille avauskilometrin jälkeen mahdollisuuksia.

Lauantaina hyvällä hiihdolla kuudenneksi yltänyt Krista Lähteenmäki sippasi norjalais-ruotsalaisessa kyydissä, mutta oli parhaansa suomalaisena 12:s. Hän jäi 1.43,3 minuuttia Björgenistä.

- Nyt oli tosi nihkeää ja nahkeaa. En ole vielä siinä vaiheessa, että pystyisin vetämään tälläisiä kolmen päivän rypistyksiä samalla runttauksella kuin norjalaiset. Mutta kokonaiskuvasta en ole huolestunut, perinteinen kulki kuitenkin hyvin, väsynyt Lähteenmäki selvitti.

Anne Kyllönen oli 15:s, Kerttu Niskanen 23:s ja hyvän nousun itselleen vieraammalla vapaalla tyylillä lauantain "lötköilystä" tehnyt Aino-Kaisa Saarinen 28:s.

- Mietin, että lähdenkö ladulle ollenkaan, mutta se kannatti. Kaksi edellistä kisaa olivat yliyrittämistä, ja siltä näyttivät sitten tuloksetkin. Nyt tiedän, että olen kuitenkin oikealla tiellä, helpottuneen oloinen Saarinen kommentoi.

Myös miesten 15 kilometrin takaa-ajokisa päättyi norjalaisjuhliin. Suurin osa matkasta meni naisten kisaa tasaisemmassa ja laillaan vaisummassa kyttäilyssä, mutta Martin Johnsrud Sundby vei yhtä lailla tiukkaan loppukiritaistoon huipentuneessa kisan.

Matti Heikkinen väläytti nousemalla 48. sijalta 17:nneksi. Jotkut hiihtopiireissä, muun muassa pitkän linjan valmentaja Reijo Jylhä, kehuivat Heikkistä viikonlopun parhaiten onnistuneeksi suomalaiseksi, vaikka naiset menestyivät tuloksellisesti paremmin. 

Vaikka suomalaisnaisten kokonaispanos jäi  mc-viikonloppuna odotettua vaisummaksi, esimerkiksi päävalmentaja Magnar Dalenin perusasennoituminen maajoukkueeseen on toisenlainen. Siinä hiihtäjät joko ovat maailman kärjen vauhdissa tai eivät, ja sen mukaan heitä arvostetaan ja heille asetetaan tavoitteita. Sukupuoli on sivuseikka, eikä tuloksia selitellä miesten kovemmalla kilpailulla. 

Maastohiihdossa voi tapahtua vielä paljon ennen Sotshia, mutta mäkikisan lässähtäminen jo perinteiseen tuulisäätöön vei osan Rukan kisojen kiinnostavuudesta. Päätösillan uutiseksi nousi sitten Kari-Pekka Kyrön vuoden 2001 dopingsotkuista saadun toimitsijakiellon purkuhakemus - vaikka monet epäilemättä toivovat, ettei koko asiasta tarvitsisi kuulla enää sanaakaan. 12 vuotta vailla oikeutta harjoittaa ammattiaan on silti sen verran kova tuomio, että sen luulisi rangaistukseksi riittävän.

Kommentoi »