Apu

Talletus biopankkiin nujertaa tauteja – Näytteen voi antaa jokainen, jolla on suomalainen henkilötunnus

Talletus biopankkiin nujertaa tauteja – Näytteen voi antaa jokainen, jolla on suomalainen henkilötunnus
Biopankkiin talletetaan yleisimmin verinäytteitä. Näytteen voi antaa samalla, kun antaa muita näytteitä laboratoriokäynnillä.
Julkaistu: 19.3.2021
Moderni lääketiede ja sen hoidot perustuvat tutkimustietoon. Tutkimusten avulla on onnistuttu nujertamaan monet ihmishenkiä uhanneet taudit.
Biopankkeihin kerätyillä näytteillä edistetään uusia lääkkeitä ja hoitoja kehittävää lääketieteellistä tutkimusta. Kansallinen Annatko luvan -kampanja kerää nyt kansalaisilta biopankkisuostumuksia näytteiden saamiseksi.
Biopankkinäytteen voi luovuttaa jokainen, jolla on voimassa oleva suomalainen henkilötunnus. Suostumuksen voi antaa sähköisesti tai paperilla ja sen voi peruuttaa ilman erillistä syytä. Näyte – tavallisesti verinäyte – otetaan yleensä labora­toriossa muun näytteenoton yhteydessä. Joissakin sairaanhoitopiireissä sen voi käydä antamassa myös erikseen.
"Tiede tarjoaa ratkaisuja esimerkiksi koronan voittamiseen, ja auttaa siten paluussa takaisin normaaliin yhteiskuntaan."
Aino-Kaisa Piironen, Itä-Suomen biopankki
– Nyt tehty tieteellinen tutkimus auttaa luomaan uusia, entistä parempia hoitoja huomiselle. Tiede tarjoaa ratkaisuja esimerkiksi koronan voittamiseen, ja auttaa siten paluussa takaisin normaaliin yhteiskuntaan, kertoo kampanjassa mukana oleva Aino-Kaisa Piironen Itä-Suomen biopankista.
Biopankkinäytteitä voidaan hyödyntää monenlaisiin tutkimuksiin. Parhaillaan Suomessa on käynnissä useita biopankkinäytteitä hyödyntäviä koronavirustutkimuksia. Aineistoista on hyötyä myös diabeteksen etenemisen tutkimisessa ja suolistosyöpänäytteiden analysoinnissa tekoälyn avulla. FinnGen-tutkimuksessa löydettiin silmänpainetaudilta suojaava, suomalaisille yleinen geenimuoto.
Annatko luvan -kampanjassa on mukana seitsemän biopankkia eri puolilta Suomea.
Kampanja on jo toinen. Ensimmäinen aloitettiin viime vuoden huhtikuussa, kun korona käytännössä lopetti mahdollisuuden ­biopankkisuostumusten keräämiseen kasvotusten.
Lisätietoa kampanjasta löytyy verkosta osoitteesta annatkoluvan.fi.
Kommentoi »