Tuulilasi

Bernerin pommi räjähtää huomenna – autokauppa pysähtyy

9

Niko: Yle on saanut haltuunsa liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) tieliikenneselvityksen. Lauri, luvassa on aika moinen muutos?

Lauri: Kyllä. Lyhyt versio on, että autovero poistuu ja ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan. Tarkat tiedot löydät Ylen sivuilta.

Niko: Eli käytännössäkö ruvetaan seuraamaan autojen liikkeitä vai miten autoilusta rokotetaan tulevaisuudessa?

Lauri: Näyttäisi vihdoinkin siltä, että nyt siirrytään hankinnan verotuksesta käytön verotukseen.  Totta kai verorasitus säilyy tavalla tai toisella. Summa, joka autoilijoilta kerätään säilyy Bernerin esityksessä ennallaan.

Niko: No, tiemaksu. Tulevatko mustat laatikot?

Lauri: Sillä ei ole merkitystä miten rahat kerätään, mutta ne joka tapauksessa kerätään. Alussa ilmeisesti ainakin haluttaisiin tienkäyttöoikeudesta veloittaa ajan perusteella. Ja kaavailtu malli ei edellytä ns. mustaa laatikkoa. Koko ajan taustalla kuitenkin on mahdollisuus siirtyä kilometripohjaiseen veloitukseen eli autojen liikkeiden seurantaan.

Niko: Isoja muutoksia, koska nämä meinataan ajaa läpi?

Lauri: Alustavien tietojen mukaan tieverkkoyhtiö toimisi vuoden 2018 alusta.

Niko: Näinkö helppoa tämä on – itse ainakin laitoin nyt heti auton vaihtosuunnitelmat taka-alalle.

Lauri: Niin, onhan se uskomatonta, että kärjistäen sanottuna nyt 30 000 euroa maksava auto saattaa lähteä kaupasta mukaan vuoden päästä alle 20 000 eurolla.

Berner esittelee liikenteen yhtiöittämissuunnitelmia huomenna torstaina, jonka jälkeen on luvassa esityksen lausuntokierros.

Lue myös:

Kommentti: Loppuuko autoilijan loputon kuppaaminen koskaan? 

Julkaistu: 18.1.2017