Mondo

Berliinin uusi ilmiö


Mikä Berliinissä on suosittua juuri nyt? Esimerkiksi kulttuuripanimot. Entisistä panimoista on muokattu kiinnostavia kulttuuritiloja, joissa voi syödä hyvin, ihailla taidetta ja harrastaa vaikka joogabalettia. 
Kuvat Bötzow Berlin

Kulttuuripanimot ovat nyt Berliinissä pop, kertoo kaupungissa asuva toimittaja Anna Kauppi.

Berliinin entisistä panimoista on ryhdytty muokkaamaan kulttuurikeskuksia. Prenzlauer Bergin Kulturbrauerei (kulturbrauerei.de) on jo käsite. Korttelin kokoinen entinen panimoalue on täynnä konserttisaleja ja tunnettuja klubeja. Sisäpihan tunnelma on sekoitus biergartenia ja festivaaleja. Yöelämän lisäksi alueella voi harrastaa teatteria tai joogabalettia.

Nyt kulttuuripanimo on saamassa kiinnostavia kilpailijoita. Kulinaristien kannattaa suunnata Bötzow-Brauereihin (boetzowberlin.de). Vuonna 1885 avattu panimo oli aikanaan Berliinin suurin ja sen biergarteniin mahtui kuusituhatta oluen ystävää.

Nyt Michelin-kokki Tim Raue tarjoaa kaalikääryleitä ja papupataa tehdasromantiikkaa huokuvassa La Soupe Populaire -ravintolassaan (lasoupepopulaire.de). Särpimeksi on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Toukokuussa Bötzowiin avattiin cocktailbaari Le Croco Bleu (lecrocobleu.com), jonka juomissa on aimo annos asiantuntemusta ja luovuutta. Nimensä baari on saanut väitteestä, jonka mukaan Bötzowiin tuotiin toisen maailman sodan aikana turvaan kaksi krokotiiliä.

Kannattaa painaa mieleen myös Neuköllnissä sijaitseva entinen Kindl-panimo (kindl-berlin.de). Sen halleihin avataan syyskuussa nykytaiteenkeskus. Sitä ennen paikkaan voi tutustua minkäs muun kuin oluen äärellä, sillä alueella toimii pienpanimo Am Rollberg (rollberger.de), jonka kehutut oluet ovat luomua.

Julkaistu: 5.12.2014