Mondo

Berliini - syö täällä



Berliini - syö täällä

Menossa Berliiniin? Valitsimme sinulle kolme loistavaa ravintolaa.
Teksti Meri Valkama
Kuvat Jussi Puikkonen

Café-Bar Datscha Gabriel-Max-Strasse 1. cafe-datscha.de

Industry Standard Kurpitsaa, spelttiä ja ohraa. Selleriä, päärynää, hassel­pähkinää ja ranskankermaa. Industry Standardin ­ruoka-­annoksilla ei ole nimiä, niistä kerrotaan listalla vain pääainek­set. Kuinka hyviä ne ovat, selviää heti alkuun, kun pöytään saapuvat leipä ja voi. Leivässä on rapea kuori ja pehmeä sisus, voi on vispattu maukkaaksi – yhdistelmä on yksinkertaisen täydellinen.

Kriitikoiden ylistämä trendiravintola pohjaa väli­merelliseen ja ranskalaiseen keittiöön. Jaettavaksi tarkoitetut annokset (pääruuat 9–16 e) tuodaan pöytään yksi kerrallaan. Makrillilla on vierellään kyssäkaalia. Käsin tehty loistava pappardellepasta yhdistetään villisikaan.

Paras on kuitenkin vasta tulossa. Tuijotamme ruokaa yllättyneinä. Kolhuisella lautasella on pecorinojuuston rakeita, kypsytettyä paprikaa, pistaasi­rouhetta, ­sardellia ja mustaa kastiketta. Sen reseptistä tarjoilija ­paljastaa vain, että pohja on tehty munakoisosta ja oliivi­öljystä. Ravintolan nimikkoannos on suuri elämys, ja jälki­makuna on vakaa päätös: tänne on päästävä uudestaan. Sonnenallee 83. industry-standard.de

Trattoria Libau Parin korttelin päässä turisteja virtaa pitseria Il Ritrovoon, mutta Libaussa istuu lähinnä paikallisia. Rento trattoria on Friedrichshainin helmiä. Listalla on lähinnä perinteisiä italialaisia annoksia, kuten antipastoja, pastaa ja pitsaa (alle 10 e). Ja millaisia ne ovat! Pitsa on yhtä hyvää kuin kotiseudullaan Napolissa – pohjasta ohut ja rapea, pinnalta mehevä ja maukas. Libauer Strasse 10. Facebookissa: Trattoria Libau

Julkaistu: 11.8.2017