Tuulilasi

Bemari tuuppaamassa useita pistokehybridejä markkinoille – esikuvana i8

Bemari tuuppaamassa useita pistokehybridejä markkinoille – esikuvana i8
BMW esittelee Frankfurtin autonäyttelyssä kolme uutta pistokehybridimallia: 225xe, 330e ja 740e. Autot ovat tulossa BMW:n mallistoon ensi vuoden alussa.
Teksti Max Lange
Kuvat BMW

Näiden kolmen mallin tultua BMW:n rosteriin, on baijerilaisilla tarjolla jo viisi erilaista pistokehybridiä. BMW:n toimitusjohtaja Harald Krüger on myös väläytellyt ensi vuoden aikana lisää pistokehybrideitä.

BMW 225xe:n tekniikka perustuu pitkäli i8-malliin. Tila-auto on olosuhteista riippuen joko etu- neli- tai takavetoinen. 136-heppaiseen 1,5-litraiseen turbomoottoriin on yhdistetty taka-akselilla sijaitseva 88-hevosvoimainen sähkömoottori. Järjestelmän kokonaisteho on 222 hevosvoimaa.

Tasaisella pitkän matkan ajolla hyödynnetään enimmäkseen polttomoottoria, mutta sähkömoottori tulee apuun kiihdytyksissä ja avittaa polttomoottoria toimimaan hyötysuhteen näkökulmasta parhaimmalla kierrosalueella. Pelkällä sähköllä voidaan päästä optimaalisissa olosuhteissa noin 40 kilometriä.

BMW 3-sarjan pistokehybridi 330e puolestaan perustuu takavetorakenteeseen. Tekniikka on peräisin X5 eDrive40e-mallista, joskin hieman pienempitehoisena. Järjestelmä hyödyntää 2-litraista bensiiniturboa ja sähkömoottoria, joka sijaitsee vaihdelaatikon sisällä. Yhteisteho on 252 hv ja 440 Nm luvatun kulutuksen ollessa vain 2,1 l/100 km.

BMW kehuu erityisesti sähkömoottorin mahdollistavan erittäin urheilullisen ajokäytöksen. Sähkömoottorin vääntö on hyödynnettävissä heti, joten se tuo ajamiseen helppoutta ja vaivattomuutta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 8.9.2015
Kommentoi »