Tuulilasi

Belgialaislehti: Tekeekö Opel salaisia ohjelmistopäivityksiä Zafiraan NOx-päästöjen laskemiseksi?


Belgialainen VRT on paljastanut, että Opel saattaa tehdä Zafira malleihin salaisia ohjelmistopäivityksiä, jotka laskevat auton typenoksidipäästöjä huomattavasti aiempaa alemmas.
Teksti Max Lange
Kuvat Kuvakaappaus / Flanders News

VRT:n belgialaistoimittaja sai vihiä asiasta oman Opelinsa huollon yhteydessä. Opelin mekaanikko kertoi Zafira-tila-auton, jossa on 1,6-litrainen Euro 6 -dieselmoottori, tuottavan liian paljon typpioksidipäästöjä.

Vuosimallin 2014 Zafiroihin tehdään huollon yhteydessä ohjelmistopäivitys, jatkaa paikallinen Opel-mekaanikko. Ohjelmistopäivityksien tekeminen on aloitettu sen jälkeen, kun VW:n päästöskandaali paljastui syyskuussa 2015.

VRT halusi myös testata epäilyt ja mittautti kahden eri diesel-Zafiran päästöt ennen ja jälkeen huoltokäynnin. Molemmat Zafirat ylittivät sallitun NOx-päästörajan mittauksissa yli viisinkertaisesti ennen korjaamokäyntiä.

Korjaamokäynnin jälkeen molempien Zafiroiden NOx-päästöt laskivat huomattavasti – toisessa autossa puolella ja toisessa peräti viisinkertaisesti, todetaan VRT:n julkaisemassa videossa. VRT:n testit suoritti brittiläinen Emission Analytics yhteistyössä belgialaisen yliopiston kanssa.

Financial Timesin mukaan Opelin emoyhtiö GM kiistää VRT:n väitteet ”väärinä syytöksinä”. Opelin mukaan ohjelmistopäivitykset liittyvät dieselin pakokaasujen virtausten ohjainyksikköön, joka on aiemmin lähettänyt vääriä signaaleja. Belgiassa huoltokäynti koski 309 autoa.

Opel on jatkuvasti tiedottanut, että Zafirassa ei ole ohjelmistoa, joka tunnistaisi päästömittaustilanteen. Yhtiö kertoi testanneensa mallin uudestaan ja kertoo mallin olevan laillinen.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 22.1.2016