Museoiden ja näyttelyiden imu jatkuu – Serlachius-museoiden Banksy yksi suosituimmista – Katso elokuun parhaat menovinkit
Kulttuuri
Museoiden ja näyttelyiden imu jatkuu – Serlachius-museoiden Banksy yksi suosituimmista – Katso elokuun parhaat menovinkit
Museot ja näyttelyt ovat kiinnostaneet ihmisiä tänä kesänä jonoiksi asti. Näyttelyihin vaaditaan usein ennakkovaraus ja museoiden aukioloaikoja on pidennetty.
Julkaistu 29.7.2021
Apu

Vilkas kotimaan matkailu on tänä kesänä tuonut yleisövirran myös Suomen museoihin ja näyttelyihin. Suosituimmissa näyttelyissä on vierailijoita kerääntynyt jonoiksi asti. Monissa museoissa on pidennetty aukioloaikoja, jotta mahdollisimman moni on voinut nauttia museokäynnistä.

– Viime vuonna kotimaan matkailun suosiosta hyötyivät erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuoliset museot, kertoo Kimmo Levä, Suomen museoliitto ry:n toimitusjohtaja.

Levä arvioi, että kuluva kesä muistuttaa museokäyntien osalta viime kesää.

Museokortilla on vierailtu museoissa tämän vuoden kesä-heinäkuussa 22.7. mennessä noin 260 000 kertaa. Viime vuonna kesä- ja heinäkuussa museovierailuja kertyi Museokortilla noin 360 000.

Ateneumin Repin-näyttely pääkaupunkiseudun ykkönen

Suosituimmat vierailukohteet ovat pääkaupunkiseudulla. Ykkösenä Museokortin tilastoissa on Ateneum, sen vetonaula, Repin-näyttely, jatkuu 29.8. saakka. Ateneum suosittelee ennakkolipun ostamista näyttelyyn etukäteen, mutta lippuja saa myös ovelta.

Kiasma, yksi Suomen eniten yleisöä tavallisesti vetävistä museoista, on remontissa ja yleisöltä suljettu huhtikuuhun 2022 asti. Nyt toiseksi suosituin museo on Helsingin Taidehalli, siellä valokuvaaja Tony Vaccaron ”Elämä on ihanaa -näyttely” jatkuu 8.8. asti. Helsingin Amos Rexiä seuraa neljänneksi suosituimpana kohteena Tampereen Vapriikki, siellä jatkuu ”Ritari” -näyttely 5.12 asti.

Kymmenen suosituimman museon listalta löytyy myös Turun Wäinö Aaltosen Museo. Sinne houkuttelee yleisöä Anu Pentikin ”Alussa on siemen” -näyttely. Sen oli tarkoitus avautua museossa jo kesällä 2020, mutta sitä siirrettiin koronapandemian takia. Kymmenentenä Museokortin tilastoissa on Turun linna.

Luvassa vilkas elokuu

Levä mainitsee yleisöä kiinnostavan myös uudet museot, kuten Sodan ja rauhan keskus Muisti Mikkelissä. Se avattiin 4.6.2021. Menestystä Levä povaa myös Reidar Särestöniemi -näyttelylle, se jatkuu 26.9. asti Kangasalan Kimmo Pyykkö -museossa.

Yksi kulttuurikesän vahvimmista vetonauloista on ollut katutaitelija Banksyn näyttely Mäntän Gösta-museossa. Serlachius-museoissa käynyt 26 000 kävijää tänä vuonna.

– Tästä tulee museoidemme kaikkien aikojen vilkkain kesä. Elokuu tulee myös olemaan vilkas, kertoo Juha Roponen, Serlachius-museoiden talousjohtaja.

Banksy-näyttelyn aikana Serlachius-museoissa ei ole pääsymaksuja.

Näyttelyn suosioon ja tiukkoihin kokoontumisrajoituksiin varauduttiin netissä toimivalla varausjärjestelmällä. Elokuulle ennakkolippuja on vielä saatavilla.

– Olemme jättäneet tilaa myös niille, joilla ei ole ennakkovarausta. Näyttelyyn pääsyä odottaessa voi käydä hyvässä ravintolassamme ja muissa näyttelyissä, vinkkaa Roponen.

Kommentoi »