Apu

Bahrainin saarivaltio aikoo tuplata pinta-alansa − Luonto maksaa toimista kovan hinnan, sillä tekosaaret tuhoavat Persianlahtea

Bahrainin saarivaltio aikoo tuplata pinta-alansa − Luonto maksaa toimista kovan hinnan, sillä tekosaaret tuhoavat Persianlahtea
Persianlahden öljyvaltiot tuhoavat luontoa keino­tekoisilla saarillaan.
Julkaistu: 31.10.2022

Persianlahdella sijaitseva piskuinen Bahrainin ­saarivaltio aikoo tuplata maa-alueensa rakentamalla isolla rahalla viisi tekosaarta, joihin nousee viisi kaupunkia vuoteen 2030 mennessä. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun 1,8 miljoonan asukkaan kuningaskunta hamuaa lisätilaa mereltä. ­Hieman Singaporea suurempi Bahrain koostuu 33 luonnon- ja tekosaaresta.

National Geographicin mukaan saarten rakentaminen aiheuttaa merkittäviä ympäristövaikutuksia alueella, jossa merielämä taistelee muutenkin ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan.

– Koko Persianlahti on jo melkoisen rasittunut, sillä se on suolainen ja kuuma. Jokaisella lisärasituksella sen lajistolle on yleensä vahingollisempia vaikutuksia juuri täällä kuin olisi muilla merialueilla, sanoo Warwickin yliopiston meritieteiden professori Charles Sheppard. Hän on tutkinut Persianlahden koralliriuttoja seitsemän vuoden ajan.

Persianlahden öljyvaltiot ovat jo vuosikymmeniä rakentaneet ylenpalttisia tekosaaria. Yksi massiivisista ökysaarista on Dubain Jumeiran palmusaari. Se näyttää yläilmoista katsottuna tyylitellyltä palmulta. Saudi-Arabiaan taas on rakenteilla maailman suurin vapaasti kelluva rakennelma Oxagon, 47 neliökilometrin teollisuuskaupunki.

Rannikkovesien ruoppaaminen tuhoaa koralliriuttoja

Tekosaarten rakentamisen historiaan perehtyneet tutkijat ovat huolissaan, sillä luonto maksaa toimista isoa hintaa. Rakennettavien saarten maamassa ­ruopataan usein matalista rannikko­vesistä, joiden koralliriutat ovat elin­tärkeitä ympäristöjä sadoille trooppisille merilajeille.

– Kuvittele viljapeltoa, joka jää kolmen metrin maa- ja betonimassan alle. Se ­kuolee, Sheppard sanoo.

Merenpohjan muokkauksesta kärsivät monet matalissa vesissä elävät kalat. Selvitykset kertovat, että vuosina 2008–2009 Bahrainissa tehdyt ruoppaukset vähensivät alueen kalalajeja 400:sta alle 50:een.

Toukokuussa Science Directissa julkaistu tutkimus puolestaan kertoo, että vuosina 1967–2020 tehtyjen ruoppausten johdosta 95 prosenttia Tublin lahden mangrovemetsistä tuhoutui, kun Bahrainin luoteisosaan rakennettiin luksusasuntoja merenpohjan päälle.

Artikkelin kuvassa näkyy Dubain tekosaari nimeltä Jumeiran.

Kommentoi »