Tukikoira muutti elämän: Kivuista kärsivä Sini Weckström sai työkykynsä osittain takaisin Busterin ansiosta
Terveys ja hyvinvointi
Tukikoira muutti elämän: Kivuista kärsivä Sini Weckström sai työkykynsä osittain takaisin Busterin ansiosta
Weckström sai vuonna 2007 onnettomuuden takia liikuntavamman. Osatyöttömyyseläkkeellä kipuoireiden takia oleva Weckström on kuntoutunut 60-prosenttisesti työhön moniammatillisen työryhmän ja tukikoiransa Busterin avulla.
29.3.2022
 |
Apu

Sini Weckström kaatui vuonna 2007 rappusissa, ja hänen jalkateränsä murtui. Se luudutettiin uudelleen, minkä jälkeen jalkaterään kehittyi hermovaurio. Weckström kärsii kivuista, ja hän ei hahmota jalkateräänsä, mikä vaikeuttaa kävelemistä.

Nopeasti oppiva Buster-koira oli ratkaisu Weckströmin ongelmaan. Weckström alkoi kouluttaa koirastaan apulaista kävelylenkeille yhdessä kipufysioterapeutin ja eläintenkouluttajan kanssa.

Weckström saa Busterista monella tapaa tukea toipumiseensa. Busterin kanssa käveleminen vahvistaa tasapainoa ja koordinointikykyä.

– Buster on pienikokoinen, en voi nojata häneen. Koiran valjaissa olevan kahvan välityksellä saan koiraan kevyen kosketuksen. Sen kautta hahmotan kehoni paremmin ja pystyn kävelemään suorassa niin, ettei kipuja synny, Weckström kertoo.

Buster läpäisi sittemmin myös Suomen kuulo- ja tukikoirat -yhdistyksen koulutuksen ja testit. Yhdistys auttaa kuulo- tai tukikoirasta hyötyviä ihmisiä kouluttamaan koirastaan henkilökohtaisen hyötykoiran.

Nyt Weckström voi lähteä itsenäisesti mihin tahansa paikkaan, johon hän ei aikaisemmin olisi voinut tai uskaltanut lähteä. Weckströmillä on oikeus mennä tukikoiransa kanssa esimerkiksi kauppoihin, työpaikalle ja lääkäriin. Busterin avulla Weckströmin tuntema kipu on vähentynyt ja liikkuminen kohentunut huomattavasti.

– Luotan Busteriin täysin, ja yhteispelimme toimii kuin unelma. Viime syksynä pystyin kävelemään Busterin kanssa Hossan kansallispuistossa viiden kilometrin lenkin ja ylittämään puiston riippusillan. Se oli hieno hetki.

Kommentoi »