Apu

Avun pääkirjoitus: Yrittämisen vaikeus

Avun pääkirjoitus: Yrittämisen vaikeus
Avun toimituspäällikkö Mikko Vienonen on sitä mieltä, että on kohtuutonta syyttää suomalaista yhteiskuntaa yrittämisen vaikeudesta.

Suomessa on liian vähän yrittäjiä – ja mikä ­ihme se on, kun Suomessa on yrittäminen ­tehty niin vaikeaksi.

Kukapa ei olisi tuota hokemaa kuullut.

Ottamatta kantaa siihen, mikä on sopiva määrä yrittäjiä, voi todeta, että on kohtuutonta syyttää suomalaista yhteiskuntaa yrittämisen vaikeudesta.

Tarkastellaanpa vaikka lohjalaisen lelutehtaan, Emekin, tilannetta. Kun Emek tuottaa yhden ­leluauton, kiinalainen kilpailija tuottaa samassa ajassa 200 leluautoa – halvemmalla. Vaatii poikkeuksellisen vahvaa uskoa tehdä leluautoja Suo­messa. Toisaalta kukaan tuskin toivoo Suomesta yhteiskuntaa, joka mahdollistaa kiinalaistehtaiden palkkatason, oikeusturvattomuuden ja työolo­suhteet.

Lisäksi Emek operoi kutistuvilla markkinoilla: lapset vaihtavat yhä nuorempina lelut mobiili­peleihin. Kenellä on pokkaa ehdottaa Emekille, että ryhtykää tekin valmistamaan mobiilipelejä?

Eikä siinäkään vielä kaikki: Emek tekee leluja muovista. Kulutuskäyttöön tarkoitetut muovituotteet ovat nykyään vakava ympäristöongelma, niiden valmistamiseen käytetään uusiutumattomia luonnonvaroja, ja ne tuhoavat maailman meriä.

Senkin ongelman kanssa Emek joutuu nykyään taistelemaan.

Yrittäminen ei tosiaan ole helppoa, mutta minkä yhteiskunta esimerkiksi Emekin kohtaamille vaikeuksille vapaassa markkinataloudessa mahtaa?

Julkaistu: 2.12.2019
Kommentoi »