Apu

Avun pääkirjoitus: Viileä on uusi ylellisyys – Tukahduttava kuumuus rajoittaa paljon myös tavallista arkea

Avun pääkirjoitus: Viileä on uusi ylellisyys – Tukahduttava kuumuus rajoittaa paljon myös tavallista arkea
"Kuumuudella ei ole mitään tekemistä ihanan kanssa. Tulevaisuudessa aitoa ylellisyyttä on, jos ulos lähtiessä voi pukea vaatteita päälle. Se on asia, jota varmasti opimme vielä arvostamaan", vastaava päätoimittaja Iina Artima-Kyrki kirjoittaa.
Julkaistu: 1.7.2022

Kuumuutta ihannoivaan puhetapaan on helppo sortua. Kevät oli ankea, koska kylmä. Kesä on ihana, koska kuuma. Helteestä nautitaan, sateesta ja kylmästä kärsitään.

Ja eittämättä on kiva lähteä aikaisin aamulla tai myöhään illalla ulkoiluttamaan koiraa pelkissä rantasandaaleissa ja kevyessä vaatetuksessa. Mutta jos katsoo alkukesän järkyttävän korkeita lämpötiloja eri puolilla Eurooppaa tai Aasiaa, on tilanne oikeasti aivan päinvastainen. Euroopassa poikkeuksellinen kuuma helleaalto nähtiin jo kesäkuussa. Yleensä näin kuumaa on ollut vasta loppukesästä. Italiassa pelätään jo vesipulaa.

Intiassa ja Pakistanissa rikottiin lämpöennätyksiä keväällä. Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuu on Intian vuonna 1901 alkaneen mittaushistorian kuumin maaliskuu koskaan.

Tutkijat pelkäävät, että lämpöaalto on ennusmerkki alueen tulevaisuudesta. Korkeat lämpöasteet kertovat ilmaston lämpenemisestä ja ääri-ilmiöiden lisääntymisestä. Kuolettava kuumuus ja liki olemattomat sateet tappavat ihmisiä, ja lisäksi ne vaikuttavat maailmanlaajuiseen ruokakriisiin ja ajavat ihmisiä pois kodeistaan. Tukahduttava kuumuus rajoittaa käsittämättömän paljon myös tavallista arkea.

Kuumuudella ei ole mitään tekemistä ihanan kanssa. Tulevaisuudessa aitoa ylellisyyttä on, jos ulos lähtiessä voi pukea vaatteita päälle. Se on asia, jota varmasti opimme vielä arvostamaan.

1 kommentti