Apu

Avun pääkirjoitus: Vihaajat vihaa


Miten äänestämme rakentavasti Suomessa, Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kysyy.
Kuvat Hannes Paananen

Aggressiivisesti käyttäytynyt mies yritti lyödä Suomen ulkoministeriä Timo Soinia vaalitilaisuudessa viime sunnuntaina. Tällaiset hyökkäykset kärkipoliitikkojamme kohtaan ovat tuomittavia ja onneksi harvinaisia. Toivottavasti myös vastedes.

Vihaa ja vastakkainasettelua ei pitäisi ruokkia esimerkiksi julkaisemalla väkivaltaisia vaalivideoita. Vaikka niillä haluttaisiin ajaa äänestäjiä uurnille, monet voivat ymmärtää viestin väärin: yllytyksenä väkivaltaan. Poliitikkojen pitäisi myös miettiä, lietsovatko he puheissaan vastakkainasettelua vai pyrkimystä yhteistyöhön ja yhdessä sopimiseen.

Poliittinen väkivalta johtaa väistämättä demokratian tuhoon, eikä sitä voi hyväksyä. Suomessa on toimiva demokraattinen järjestelmä. Perusoikeudet ovat toteutuneet, ja kaikilla on ollut mahdollisuus yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Jotain kuitenkin on muuttunut, sillä osa meistä ei enää luota poliittiseen järjestelmäämme.

Paras keino on äänestää rakentajia, ei repijöitä

Tutkijoiden mukaan protestointi vähenee, kun hyvinvointipalvelut tarjoavat kaikille kohtuullisen toimeentulon ja koulutuksen. Jotta poliittinen vakaus säilyisi, meillä pitäisi olla myös yhteinen käsitys taloudellisesta ja sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta. Kaikki eivät enää koe olevansa samassa veneessä.

Mitä meidän siis pitäisi tehdä? Vihalla tästä ei päästä eteenpäin. Paras keino on äänestää vaaleissa niitä, jotka haluavat rakentaa yhteistä Suomea, eivät repiä. Cheek oli nimittäin oikeassa: ”Vihaajat vihaa, välittäjät välittää, rakastajat rakastaa, värittäjät värittää.

Julkaistu: 25.3.2019