Apu

Avun pääkirjoitus: Veteraanien toive

Avun pääkirjoitus: Veteraanien toive
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro lainaa veteraanien viisaita sanoja.
Julkaistu: 4.12.2018

Joka kerta, kun katson televisiosta itsenäisyyspäivänä Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan, mietin, miten sodassa rintamalla olleet ovat voineet pysyä järjissään.

Miten ihminen voi tottua siihen, että hän voi koska tahansa kohdata väkivaltaisen kuoleman? Suomalaiset veteraanit ovat joutuneet kestämään sodan kauhuja ja kuolemanpelkoa vuosikausia. He ovat nähneet, miten tovereita kaatuu ja loukkaantuu ympärillä. He ovat itsekin saaneet vammoja.

En voi ymmärtää, miten kukaan voi palata sodasta mieleltään järkkymättä. Eikä ilmeisesti voikaan. Tutkimusten mukaan kaikki sodat aiheuttavat vakavaa masennusta, posttraumaattisia stressireaktioita, alkoholismia, itsemurhia, sotatraumoja ja -neurooseja.

Näihin ongelmiin ei ole kovin helposti lähdetty hakemaan apua, sillä esimerkiksi psykiatrinen hoito on lyönyt ihmisiin leiman.

Sodan jäljet näkyvät Suomessakin yhä. Monessa perheessä kannetaan sukupolvesta toiseen traumoja, mutta ajan saatossa ne onneksi lievenevät.

"Rauha on sotilaan suurin toive"

Suomessa on enää vajaat 11 000 sotiemme veteraania. Itsenäisyyspäivän Suur-Avussa päästämme heidät ääneen ja saammekin kuulla todella viisaita. Aika parantaa ihmismieltä ja kokemukset jalostavat.

Sotaveteraani Eeri Hyrkkö, 94, kiteyttää haastattelussaan olennaisen: ”Rauha on sotilaan suurin toive.” Eduskunnan puhemies Paula Risikko kertoi saavansa sotaveteraaneilta eduskuntaan viestejä, joissa kehotetaan: ”Lopettakaa se riitely!” Näihin viisaisiin sanoihin on helppo yhtyä. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kommentoi »