Apu

Avun pääkirjoitus: Vaalitaisto alkoi jo – en jaksa!


– Tämäkö on politiikan tarkoitus? Kohista somessa? Eikö sen pitäisi olla mahdollisimman hyvä yhteisten asioiden hoitaminen? Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Nytkö se jo alkaa? En jaksa. Tämä oli ensimmäinen ajatukseni, kun tajusin, että poliitikot pääministeriä myöten ovat jo aloittaneet vaalityönsä. Eduskuntavaaleihin on vielä kahdeksan kuukautta, mutta puheet ovat jo koventuneet. Ja pahempaa on tulossa, kunhan kevääseen käännytään.

Taitaa olla turha toivo, että politiikassa keskityttäisiin asianäkemyksiin ja maailmankatsomuksiin sen sijasta, että taistellaan, kilpaillaan, huudetaan ja mollataan toisia. Politiikan kielenkäyttö on täynnä rintamalinjoja, vaalitaistelua ja hyökkäyksiä.

Moni poliitikko on ilmoittanut jättävänsä eduskunnan: Seppo Kääriäinen, Maria Lohela, Lenita Toivakka, Lauri Ihalainen, Pertti Salolainen, Riitta Myller, Kari Uotila, Markku Rossi, Stefan Wallin, Pentti Oinonen, Mats Nylund ja tuoreimpana keskustan konkariedustaja Tapani Tölli. Hän perusteli pois jättäytymistään Helsingin Sanomien haastattelussa sillä, että politiikan ilmanala on muuttunut lyhytjänteiseksi ja pinnalliseksi.

Töllin mukaan kansanedustajat hakevat henkilökohtaisia irtopisteitä ja julkisuutta, kärjistävät asioita ja käsittävät tarkoituksellisesti toisten puheita väärin. ”Halutaan elää kohusta toiseen”, Tölli kuvailee.

Tämäkö on politiikan tarkoitus? Kohista somessa? Eikö sen pitäisi olla mahdollisimman hyvä yhteisten asioiden hoitaminen? Kannattaisi muistaa, että some on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Konkarien väistyessä syntyy tilaa nuorille poliitikoille. Toivottavasti he tulevat estradille asia edellä.

Julkaistu: 28.8.2018