Apu

Avun pääkirjoitus: #uusipunamulta

Avun pääkirjoitus: #uusipunamulta
Muistellaanpas, miten vaaleissa kävi, Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kaikesta päätellen hallitus on syntymässä Antti Rinteen johdolla, vaikka näytelmään on tuotu myös draamaa. Keskusta hävisi vaalit ja menetti 18 edustajanpaikkaa, joten puheenjohtaja Juha Sipilän oli tarpeen käväistä välillä julkisuudessa kertomassa kenttäväelle, että neuvotteluissa on vaikeaa.

Sipilän ulostulon aikoihin Antti Kaikkonen py­sytteli hissuksiin, mutta Annika Saarikko sen sijaan sometti enteellisesti hashtageilla #uusipunamulta #kylläsesiitävalmistuu. Ja näyttäähän se valmistuvan.

Todennäköisen hallituksen kokoonpanoa on kummasteltu ja erityisesti keskustan mukanaoloa arvosteltu. On sanottu, että keskustan kannattaisi jäädä oppositioon kasvattamaan kannatustaan, mutta toisaalta vain hallituksen sisältä pystyy vaikuttamaan. Päätös ei ollut helppo, mutta se saattoi olla viisas.

Muistellaanpas, miten vaaleissa kävi. SDP:stä on ­jotenkin onnistuttu antamaan häviäjän kuva, kun se ei voittanut niin paljon kuin aiemmin uumoiltiin. Muistetaan kuitenkin, että SDP sai eduskuntaan kuusi lisäpaikkaa, vihreät viisi ja vasemmistoliitto neljä. RKP säilytti yhdeksän paikkaansa.

Politiikka ei toimi niin, että hallituksen jäsenet ­nimetään vaalitulosten perusteella. Vaalit hävinnyt keskusta tarvitaan mukaan. Hallitus muodostetaan niiden puolueiden kesken, jotka pystyvät sitoutumaan yhteiseen ohjelmaan, jossa painavimman sanan sanoo potentiaalinen pääministeripuolue.

Yksi on varmaa. Jos hallitus tässä muodossa toteutuu, saamme ärhäkän ja äänekkään opposition.

Julkaistu: 20.5.2019
Kommentoi »