Apu

Avun pääkirjoitus: Tunteet verkossa

– Kuuttialoite näyttää taas kerran sen, miten yhteiskunnallinen vaikuttaminen on muuttanut muotoaan, Avun toimituspäällikkö Samuli Isola kirjoittaa.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Verkkokalastuskielto Saimaalla oli juuri päättynyt ja neljä kalaverkkoihin sotkeutunutta kuuttia hukkunut. Kansa nousi kapinaan. Hetkessä verkkoon ilmestyi verkkokalastuksen täyskieltoa saimaannorpan levinnäisyysalueella vaativa kansalaisaloite. Alle kahdessa päivässä tuli eduskuntakäsittelyyn etenemiseksi vaadittavat 50 000 allekirjoitusta.

Vielä nopeampi ryntäys kansalaisaloite.fi-sivuille nähtiin maaliskuussa 2013, kun sinne perustettiin tasa-arvoista avioliittolakia ajava kansalaisaloite. Toinen ryntäys koettiin, kun ex-hallituksen ajamaa aktiivimallia vaadittiin kansalais­aloitteen voimalla pois.

Kuuttialoite näyttää taas kerran sen, miten yhteiskunnallinen vaikuttaminen on muuttanut muotoaan. Verkkopolitiikasta on tullut kiinteä osa kansanvaltaa. Kansalaisaloitteen avulla pikahuudetaan päättäjille. Tehkää! Ei ole aikaa odottaa komiteoita, ministeripohdintoja. Halutaan vaikuttaa itse, nyt ja heti. Ja painostaa eduskuntaa käsittelemään tärkeä asia.

Uutiset vyöryvät tänään syliin kuohuttavina, tunteisiin vetoavina, median myllääminä. Somekuplat vaativat kannanottoja, nopeita päätöksiä: Kyllä vai ei?  Oletko hyvän puolella, pahaa vastaan? Sähköisen kanavan kautta mobiilisti lähetetty kannatus kansalaisaloitteelle antaa äkkiarmon, vapauttavan tunteen, että on todella tehnyt tärkeää. Ei vain marissut kotona ja somessa tai antanut äänensä vaaleissa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin, aktiivimallin leikkurin poistoa valmistellaan. Jos veikata saa, kuutit uinevat jo ensi vuoden heinäkuussa verkottomassa Saimaassa.

Julkaistu: 9.7.2019
Kommentoi »