Olette varmasti nähneet kuvan kalasta, jonka vatsasta löytyy muovipussi? Merten muoviroskat ovat kaikkien huulilla, ja suomalaisetkin kantavat jo kestokasseja kauppareissuillaan. Mutta tiesittekö, että merten ja rantojen yleisin jäte ei suinkaan ole muovipussi, vaan tupakantumppi?
Ihmiset heittävät tumppeja huolettomasti muuallekin kuin rannoille. Kaupunkien kaduilta ne kulkeutuvat hulevesien tai lumen mukana mereen asti.
Tupakan filtterit valmistetaan selluloosa-asetaatista, joka on muovinkaltaista ainetta. Se hajoaa hitaasti pieniksi hiukkasiksi, jatkaa matkaansa vesistöissä ja kerääntyy merieläinten elimistöön tukkimaan niiden ruoansulatuskanavia.
Tupakantumpit sisältävät myös vaarallisia myrkkyjä, kuten lyijyä ja arsenikkia, jotka kerääntyvät meren eliöihin ja sitä kautta meidän lautasillemme. Pikkulapset ja eläinten poikaset saattavat erehtyä syömään tupakantumppeja ja saada myrkytyksen.
Miksi vaaralliset tupakantumpit sitten päätyvät maahan? Siksi, ettei luontoon tai kadulle tumppaaminen aiheuta samanlaista paheksuntaa kuin muu roskaaminen. Tumppeja ei välttämättä edes mielletä roskiksi. Tähän asenteeseen olisi saatava muutos.
Paras keino tupakkaroskan vähentämiseksi on lopettaa tupakointi kokonaan. Jos siihen ei pysty, toiseksi paras keino on pitää mukana minituhkakuppia, jonka voi tehdä vaikka ilmatiiviistä pilleripurkista.
Tumpit kuuluvat (hyvin sammutettuina) sekajäteastiaan, eivät luontoon.
Juttu on julkaistu lehdessä 39/2019.