Apu

Avun pääkirjoitus: Trumpin arvaamaton taktiikka kerää suosiota Yhdysvalloissa

Arvaamattomuus ja kaaos ovat Trumpin tapoja johtaa. Taktiikka näyttää toimivan.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Me järkevät ihmiset täällä vanhalla mantereella luulimme, että Donald Trump olisi vain ohimenevä höyräys, jonka yhdysvaltalaiset puolivahingossa äänestivät presidentikseen. Emmepä olisi voineet olla enemmän väärässä.

Trumpin maailma on aivan jotain muuta kuin mihin olemme tottuneet. Hän suututtaa liittolaisensa, haukkuu Kanadan pääministerin, letkauttaa lähettävänsä 25 miljoonaa meksikolaista Japaniin ja irvailee Ranskan presidentille kaikkien terroristien olevan Pariisissa. Hän vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta, määrää tulleja ja uhkaa kauppasodilla.

Trump teki historiaa tavatessaan Pohjois-Korean johtajan. Trump ja Kim Jong-un allekirjoittivat asiakirjan, jossa Yhdysvallat lupaa lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Koreassa ja Pohjois-Korea sitoutuu Korean niemimaan täydelliseen ydinaseriisuntaan. Tämäkin on historiallista – mikäli sopimus toteutuu.

Trump ihastui siihen, miten Kim Jong-unin ”maa rakastaa häntä”. Todellisuudessa Pohjois-Koreassa toisinajattelijat suljetaan vankileireille ja yli kymmenen miljoonaa kansalaista kärsii aliravitsemuksesta.

Arvaamattomuus ja kaaos ovat Trumpin tapoja johtaa. Taktiikka näyttää toimivan, sillä hän on toiseksi suosituin presidentti puolueessaan kautta aikojen. Trumpia kannattaa 87 prosenttia republikaaneista. Suositumpi on ollut vain George W Bush syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen.

Kannattaa alkaa valmistautua siihen, että Trump istuu toisenkin kauden. Vaalikassaa kerätään jo.

Apu 25–26/2018

Julkaistu: 18.6.2018
Kommentoi »