Apu

Avun pääkirjoitus: Facebookin lahjakeräys nauratti ensin, mutta lopputulos löi ällikällä – yli 2000 euroa hyväntekeväisyyteen

Avun pääkirjoitus: Facebookin lahjakeräys nauratti ensin, mutta lopputulos löi ällikällä – yli 2000 euroa hyväntekeväisyyteen
Miksi sometuttavani lahjoittaisivat rahaa siihen, että yksi heidän sadoista sometutuistaan täyttää vuosia? Jo seuraavana päivänä olin ällikällä lyöty, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu: 18.10.2021

Elokuussa tuli täyteen tasavuosia. En ollut lähestyvää merkkipaalua juuri noteerannut, mutta Facebook oli ja lähetti minulle jo viikkoja ennen syntymäpäivääni viestin, jossa teki ehdotuksen. Se tarjosi mahdollisuutta juhlistaa syntymäpäivääni siten, että voisin valita hyväntekeväisyysjärjestöjen joukosta mieleiseni ja kutsua somekavereita lahjoittamaan tulevien synttäreideni kunniaksi sille rahaa. Facebook vielä lupasi, että kaikki lahjaeurot menisivät lyhentämättömänä järjestölle.

Ajatus nauratti. Miksi sometuttavani lahjoittaisivat rahaa siihen, että yksi heidän sadoista sometutuistaan täyttää vuosia? Mutta kun kyse oli viisikymppisistäni, ajattelin, että no mikäpä siinä. Ei ota, jos ei annakaan.

Valitsin erittäin tärkeää työtä tekevien järjestöjen listalta yhden, tein keräykselleni järkevän eurotavoitteen (99 euroa) ja kirjoitin kannustustekstin, miksi juuri tämä kohde olisi minusta hyvä lahjoituskohde. Painoin nappia. Odotin, että josko jokunen euro tärkeään asiaan tulisi. Facebook lupasi levittää sanomaa fb-kavereideni tietoon.

Jo seuraavana päivänä olin ällikällä lyöty. Joko valitsemani kohde oli osunut juuri nyt oikeaan – tai olisin erityisen kiva kaveri, jonka synttäreiden vuoksi väki tuntui haluavan lahjoittaa rahaa somessa. Päädyin ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Synttäreideni jälkeen Facebook ilmoitti, että somekeräykseni tulos oli 2 070 euroa. Luonnon­perintösäätiö oli saanut suojelualueiden hankkimiseen isosti rahaa tavallisten ihmisten pienlahjoituksista. En yhtään ymmärtänyt, miksi näin oli tapahtunut, mutta iloitsin. Pieni vaiva, suuri tulos.

Juttua muokattu 18.10.2021 kello 16:30: Otsikko vaihdettu.

Kommentoi »