Apu

Avun pääkirjoitus: Suomiko maailman paras maa?

Avun pääkirjoitus: Suomiko maailman paras maa?
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kysyy, voiko Suomi olla maailman paras maa, jos se kohtelee kaltoin vanhuksia, lapsia, mielenterveysongelmaisia, vammaisia ja muita puolustuskyvyttömiä?

Suomi on maailman paras maa monella mittarilla ja suomalaiset maailman onnellisin kansa. Olemme hyvinvoivien maiden kärkikastia. Tätä kaikkeahan me juhlimme runsas vuosi sitten, kun itsenäisyytemme täytti sata vuotta.

WJP Rule of Law Indexin mukaan Suomi on myös maailman paras maa ihmisten perusoikeuksien suojelemisessa. Ihmisoikeuksien, joiden tarkoitus on antaa kaikille ihmisarvon mukainen elämä.

Miten siis on mahdollista, että kuulemme päivittäin vanhustenhoidossa tapahtuneista hoitovirheistä, laiminlyönneistä ja kuolemantapauksista? Miksi vanhukset makaavat likaisissa vaipoissa, saavat vääriä lääkkeitä eivätkä pääse ulkoilemaan?

Maailman talousfoorumin mukaan Suomessa yritysten eettiset toimintatavat ovat maailman toiseksi parhaat. Miten siis on mahdollista, että hoiva-alan jättiläisyritykset jäävät toistuvasti kiinni haamuhoitajista ja muista väärinkäytöksistä?

Onko meillä enää arvoja?

Mitä ihmettä meille on tapahtunut? Mihin meidän moraalimme on kadonnut? Onko meillä enää arvoja? Voiko Suomi olla maailman paras maa, jos se kohtelee kaltoin vanhuksia, lapsia, mielenterveysongelmaisia, vammaisia ja muita puolustuskyvyttömiä?

Nyt pielessä olevat asiat on laitettava pikavauhtia kuntoon. Väärinkäytöksistä on rangaistava niin, että se tuntuu, mutta tämä ei yksin riitä. On myös suuren tulevaisuuspohdinnan aika. Meidän täytyy keksiä, miten vanhusten asiat hoidetaan tulevina vuosikymmeninä, kun heitä – tai meitä – on yhä enemmän ja työikäisiä maksajia yhä vähemmän.

Julkaistu: 11.2.2019
Kommentoi »