Apu

Avun pääkirjoitus: Suomessa on maailman paras ilmanlaatu!Avun pääkirjoitus: Suomessa on maailman paras ilmanlaatu!

Maailman sinisin taivas. Maailman puhtaimmat veet.
Teksti Marja Aarnipuro
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Levitemainoksesta tutuksi tulleen kappaleen sanoille on saatu entistä enemmän katetta. Suomessa on maailman paras ilmanlaatu! Näin kertoo Maailman terveysjärjestö WHO:n tuore selvitys. Ilmankos Suomessa on niin helppo hengittää.

Viron, Ruotsin, Kanadan, Norjan ja Islannin ilmassa on lähes yhtä vähän pienhiukkasia kuin meillä. Pohjoisissa maissa asumisella on omat hyvät puolensa.

Huonoin ilmanlaatu eli korkeimmat pienhiukkas-pitoisuudet löytyvät Lähi- ja Kaukoidästä sekä Afrikasta. Kehittyvissä maissa onkin huomattavia ilmanlaatuongelmia, ja erityisesti Aasian ja Afrikan miljoonakaupungeissa valtava määrä ihmisiä altistuu jatkuvasti vaarallisille ilmansaasteille.

Kuulin eräältä lääkäriltä, että monet Kiinassa työskentelevät suomalaiset kärsivät osteoporoosista, koska auringonsäteet eivät saastepilven vuoksi koskaan tavoita ihmisten ihoa ja aloita luonnollista D-vitamiinin muodostusta. Ihan kamala ajatus, eikö?

Vuonna 2016 Yalen ja Columbian yliopistojen EPI-indeksissä (Environmental Performance Index) vertailtiin, miten eri maissa suojellaan ekosysteemejä ja ihmisten terveyttä. Suomi sijoittui tässäkin vertailussa ykkössijalle! Meillä paitsi ilma myös metsät, järvet ja juomavesi ovat maailman puhtaimpia.

Me suomalaiset, maailman onnellisin kansa, voimme olla entistäkin onnellisempia sen vuoksi, että meillä on niin puhdasta. Meidän täytyy yhdessä myös huolehtia siitä, että niin on jatkossakin.

Pääkirjoitus on julkaistu Avussa numero Apu 19/2018.

Julkaistu: 7.5.2018