Apu

Avun pääkirjoitus: Suomen kivilinnat käyttöön

Avun pääkirjoitus: Suomen kivilinnat käyttöön
Avun toimituspäällikkö Samuli Isola vinkkaa, että kesällä kannattaa tutustua Suomen keskiaikaisiin kivilinnoihin, kuten Turun tai Olavinlinnaan. Lähinaapurissa Virossa linnoissa on myös paljon ihastuttavia tapahtumia.

Pehmeä kesäyö, kauniita ihmisiä merikalliolla. Käki kukkuu vaaran takana, keltainen sadetakki mäntyharjulla. Mustikanvarpuja, halivia karhuja, raitiovaunu lipuu läpi kaupungin. Rantatuoleja. Villiyrtti-illallisia. Reikäleipää.

Maailmalle kohdistettu suomalainen kesämatkailukuvasto jatkaa tutuilla linjoilla. Suomi on niissä vihreän kullan ja kesäyön auringon maa. Maata myydään elämyslupauksella, joka kiireisen maailman asukkaalle luodaan rauhan tyyssijaksi.

Samaan aikaan matkailu huutaa uusia avauksia, rohkeutta vetää överiksi. Yritettiin Angry Birdsilla, mutta vihaisten lintujen lento jäi lyhyeksi. Muumit on sentään valjastettu lentämään kaukoidän siivin.      

Miten meillä on hyödynnetty Suomen keskiaikaiset kivilinnat?

Millaisessa käytössä ne ovat kesällä? Perusnäyttelyitä, lasten linnakierroksia, historiallisia esineitä, ehkä perinneasuinen opas. Olavinlinnassa sentään lauletaan kuukausi oopperaa, mutta Hämeen linnassa taidetaan viettää yhdet keskiaikafestivaalit ja turnajaiset. Sama on meno Turun linnassa. Ahvenanmaan Kastelholmassa on sitäkin hiljaisempaa. Pöh!

Repikää rajoja, museoväki! Pyytäkää vaikka Peter Vesterbacka muuttamaan Turun linna viikinkilinnaksi, johon purjehtii kolmesti päivässä viikinkilaivallinen ryöstöretkeläisiä. Ei historiallinen totuus, mitä sitten, matkustavaiset janoavat toimintaa, haluavat tulla vetäistyksi tarinaan.

Etelänaapuri Virosta voi käydä katsomassa mallia, kuinka legendoilla taiotaan rahaa.

Julkaistu: 18.6.2019
Kommentoi »