Avun pääkirjoitus: Räyhäpuhetta
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Räyhäpuhetta
Avun toimituspäällikkö Miikka Järvinen pohtii verkossa levitettävää vihapuhetta ja kuinka sillä yritetään vaikuttaa päättäjiin.
Julkaistu 24.9.2019
Apu

Verkossa leviävä vihapuhe ja häirintä on ylennetty mielipidepalstoilta valtiotason huolenaiheiden raskaampaan sarjaan.

Viha vallassa on valtioneuvoston teettämä hanke. Tutkimuskohteena on vihapuhe, joka pyrkii vaikuttamaan julkiseen päätöksentekoon. Alustavat tulokset ovat karua kuultavaa.

Poliitikkojen mukaan vastakkainasettelu on jyrkentynyt. Puoluetaustasta johtuvan häirinnän kohteena ovat erityisesti vihreiden ja vasemmistoliiton, mutta myös perussuomalaisten edustajat.

Vihapuhe on väline, jolla leimataan ihminen leiriin, jonka kanssa ei vain voi olla tekemisissä.

Sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä, nimettömät trollitilit suoltavat vääristeltyä tietoa ja lokaa ihmisryhmien ja yksityishenkilöiden niskaan.

Kun anonyymia vihapuhetta on tarjolla paljon, samanmielisen on helppo heittäytyä mukaan. Siitä somealustojen algoritmit tykkäävät. Räyhäpuhe palkitaan paremmalla näkyvyydellä.

Suomen tavoite EU-puheenjohtajakaudellaan on vahvistaa sekä jäsenmaiden tietoisuutta hybridi­uhkista että valmiuksia niiden torjuntaan.

Hybridiuhkiksi luokitellaan myös valeuutiset ja disinformaatio, jota levittävät sekä valtiolliset että ei-valtiolliset toimijat esimerkiksi vaalien yhteydessä.

Tätä tappelua ei voiteta haistattelemalla takaisin, vaan panostamalla faktoihin ja pitämällä omat rivit ehjinä. Vihaisen tunnepuheen keskellä paperinmakuinen tutkimustieto tuntuu virkistävältä vaihtelulta.

Kommentoi »