Apu

Avun pääkirjoitus: Poliisin puolella

Avun pääkirjoitus: Poliisin puolella
Porvoon poliisiampumiset puhuttavat. Poliisiin kohdistuva väkivalta on kaksinkertaistunut 2000-luvulla.

Porvoo herätti sunnuntaihin, jota kukaan ei toivonut. Virkatehtävää hoitaneita poliiseja oli ammuttu, ja ampujat olivat vapaana. Suomessa. Etupihallamme. Suomi järkyttyi ja suri poliisien turvallisuuden puolesta.

Kun tieto ampumisista levisi, kansa janosi tietoa: Mitä ja miksi oli tapahtunut? Olivatko ampujat ammattirikollisia? Ovatko he yhä vapaalla jalalla? Miksei poliisi kerro juuri mitään? Someen tulvi myös ”varmoja tietoja”, joissa täysin tuntemattomien ampujien etninen taustakin oli ”varmuudella” selvitetty.

Paine oli kova, ja poliisi järjestikin pikatiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin vain se, mikä oli rikoksen ratkaisemisen kannalta mahdollista. Poliisi on ollut aarnioineen ja poliisijohdon syytteineen kovassa paineessa, mutta se pysyi kyselytulvan keskellä pää kylmänä. Poliisi toimi operaation ajan ammattimaisesti ja keskittyi tärkeimpään: rikollisten pidättämiseen ja yleisestä turvallisuudesta huolehtimiseen.

Virkavaltaa on suojeltava

Jännitys laukesi vasta illalla, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen ilmoitti suorassa uutislähetyksessä, että poliisi on ottanut Tampereen lähistöllä kiinni miehet, joilla on yhteys ampumisiin. Ampujat varmistettiin myöhemmin Ruotsin kansalaisiksi.

Yleinen turvallisuus on parantunut, mutta poliisiin kohdistuva väkivalta on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Tilanne on erilainen kuin sotien jälkeen, isoisäni ollessa pohjalainen nimismies. Nyt tarvitaan kaikki keinot virkavaltamme suojelemiseksi. Poliisiin suunnattu väkivalta on suunnattu kaikkiin meihin.

Julkaistu: 26.8.2019
Kommentoi »