Apu

Avun pääkirjoitus: Pandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja terveydenhuollon kriisi – helpompiakin aikoja on eletty

Avun pääkirjoitus: Pandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja terveydenhuollon kriisi – helpompiakin aikoja on eletty
Tyyneysrukous ohjeistaa hyväksymään asiat, joita ei voi muuttaa, muuttamaan ne, jotka voi, ja pyrkiä erottamaan nuo kaksi toisistaan, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 25.4.2022

Yli kaksi vuotta koronapandemiaa, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, terveydenhuollon kriisi ja epävarmuus siitä, miten arvaamaton naapurimaamme reagoi, jos Suomi liittyy Natoon. Helpompiakin aikoja on eletty ja vähempikin olisi riittänyt, vai mitä?

Joka aamu uutiset luettuaan joutuu tsemppaamaan itseään, jottei vaipuisi synkkyyteen. Miten pitää yllä toiveikkuutta ja jaksaa eteenpäin murtumatta? Arjen rutiinit, työhön keskittyminen ja keskustelut läheisten kanssa auttavat jaksamaan, meillä hyväosaisillahan niitä on. Mietin usein niitä, joilla ei ole. Miten yksinäiset ihmiset, sodan muistavat vanhukset, tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret, mieleltään hauraat ja läheistensä puolesta pelkäävät pakolaistet pärjäävät tässä kovassa ajassa?

Tyyneysrukous ohjeistaa hyväksymään asiat, joita ei voi muuttaa, muuttamaan ne, jotka voi, ja pyrkiä erottamaan nuo kaksi toisistaan. Suomen Punainen Risti on koonnut ohjeet niille, jotka eivät pääse ulos ajatusten synkkenevästä kehästä. Lyhytaikaiseen ahdistukseen, pelkoon tai unihäiriöihin ei välttämättä tarvita ammattiapua. Tunteista kannattaa puhua perheenjäsenille ja muille läheisille. Jos keskustelukumppaneita ei ole, kannattaa soittaa auttavaan puhelimeen. Ammatillista keskusteluapua kannattaa hakea, jos ahdistus, masennus ja jännitys eivät hellitä, unettomuus on jatkuvaa, ja arjen toimintakyky heikkenee.

Pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Muistetaan herkästi kysyä muilta, mitä kuuluu. Puhutaan, kuunnellaan ja haetaan apua.

Kommentoi »