Apu

Avun pääkirjoitus: Onko kotitalousvähennystä pakko leikata?

Avun pääkirjoitus: Onko kotitalousvähennystä pakko leikata?
Päätoimittaja Marja Aarnipuro toteaa, että uusi leikkaus iskee moneen pikkuyritykseen ja tavalliseen kotiin.

Hallitus on leikkaamassa kotitalousvähennystä. Asia lienee jo päätetty, sillä kirjaus löytyy hallitusohjelmasta. Perusteluna on se, että tätä kautta verotuotot kasvavat noin 95 miljoonaa euroa vuodessa. Se on valtion budjetissa kuin pisara meressä.

Onkohan tässä kyse enemmän ideologiasta kuin rahasta? Verottajan tietojen mukaan kotitalousvähennystä nimittäin käyttävät erityisesti keski- ja suurituloiset. Eniten sitä hyödynnetään vauraassa Kauniaisten kaupungissa.

Hallitus aikookin selvittää tukijärjestelmää, jossa ”kotitalousvähennyksen kaltaisesta edusta voisivat hyötyä myös pienituloisimmat.” Hyvä niin.

Monet ikäihmiset, jotka eivät ole vielä niin hauraassa kunnossa, että pääsisivät kunnallisten palvelujen piiriin, hyödyntävät kotitalousvähennystä siivouksessa ja pikkuremonteissa. Vähennys on ollut myös monen lapsiperheen arjen ja parisuhteen pelastus.

Kotitalousvähennyksellä on ollut kaiken kaikkiaan varsin hyvä maine. Sen myötä siivousalalle on saatu runsaasti pienyrittäjiä, remonttifirmoille on riittänyt töitä, ja sen ohessa järjestelmän uskotaan kitkeneen harmaata taloutta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen varoittaa, että samoja töitä aletaan teettää jatkossa harmaasti. Monien asiantuntijoiden mukaan tuleva leikkaus myös vähentää yrittäjyyttä ja työllisten määrää erityisesti siivouksen ja korjausrakentamisen puolella.

Voisikohan tätä päätöstä kuitenkin vielä miettiä?

Julkaistu: 5.8.2019
3 kommenttia