Apu

Avun pääkirjoitus: Nyt täytyy luottaa

Avun pääkirjoitus: Nyt täytyy luottaa
Poikkeusoloissa tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä, jolla tarkoitetaan yksilöiden, yhteiskunnan ja kansakunnan kykyä kestää kriisitilanteiden aiheuttamat paineet ja selviytyä niistä. Henkinen kriisinkestävyys perustuu ennen kaikkea keskinäiseen luottamukseen, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 3.10.2022

Koronapandemia aiheutti pelkoa ja ahdistusta, koska meillä ei ollut selkeää näkymää tulevaisuuteen. Heti perään alkanutta sotaa emme osanneet odottaa, mutta itänaapuri päätti sen silti aloittaa. Nyt, kun meno hurjenee päivä päivältä, tulevaisuutemme on entistäkin paksumman sumuverhon takana. Ei ihme, jos pelottaa ja ahdistaa.

Huomaan itse jo ohittaneeni tuon pelkovaiheen. Olen päätynyt tilaan, jossa lähinnä jurppii ja pistää vihaksi koko hulluus. Hammasta purren puin nyrkkiä kohti itää. Odotan vallankumousta ja jupisen mielessäni, että antaa, perkele, tulla mitä vaan, me kyllä kestetään.

Poikkeusoloissa tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä, jolla tarkoitetaan yksilöiden, yhteiskunnan ja kansakunnan kykyä kestää kriisitilanteiden aiheuttamat paineet ja selviytyä niistä. Henkinen kriisinkestävyys perustuu ennen kaikkea keskinäiseen luottamukseen.

Näinä epävarmoina ja pelottavina aikoina on tärkeää, että me kansalaiset luotamme yhteiskuntaan, sen rakenteisiin, päättäjiin ja toimijoihin. Luotamme siihen, että viranomaiset ovat ajan tasalla ja valmistautuneita kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin. Hybridivaikuttamisella sitä luottamusta pyritään horjuttamaan, ja sen vuoksi on erityisen tärkeää miettiä, minkä tahojen sanaan voi luottaa.

Nyt ei ole aika keikuttaa venettä, aiheuttaa eripuraa, levittää epäluottamusta tai riidellä. On aika tukea ja auttaa toisiamme. Ja kaiken tämän epävarmuuden keskellä täytyy myös muistaa, että Ukraina tarvitsee apuamme. Sota on siellä.

1 kommentti