Apu

Avun pääkirjoitus: Nyt otetaan ihmisestä mittaa

Avun pääkirjoitus: Nyt otetaan ihmisestä mittaa
Toimituspäällikkö Mikko Vienonen lähettää lukijoille terveisiä etätöistä, täältä mökkihöperöyden riskiryhmästä!

Tämä poikkeustila on ainakin sotien jälkeen syntyneille sukupolville melkoinen inhimillinen ja yhteiskunnallinen happotesti – yhtään vähättelemättä esimerkiksi 1990-luvun lamaa. Silloinkin monien elintaso romahti ja ihmisiä sairastui ja jopa kuoli, mutta saimme sentään vapaasti liikkua ja tavata toisiamme.

Kun nykyajan yltäkylläisyydestä siirrytään vaikeisiin aikoihin, on aluksi helppoa olla joustava ja solidaarinen, mutta kuinka käy kriisin pitkittyessä, hermojen kiristyessä ja itse kunkin toimeentulon vaarantuessa?

Koronaviruksen aiheuttamien suorien tuhojen – kuolemien ja pysyvien vammojen – lisäksi on jo ehditty pelätä/odottaa/todistaa muun muassa konkurssi-, työttömyys- ja syrjäytymisaaltoa, eläkerahastojen sulamista, perheiden hajoamista, kotiväkivaltaa, valeviranomaisten huijausyrityksiä, ryöstöjä, narkomaanien rettelöintiä, vankilakapinoita ja ylipäänsä koko länsimaisen elämäntavan romahtamista.

Minä olen kovin mitätön henkilö antamaan tässä kriisissä neuvoja kenellekään, mutta maailman kompuroidessa soisin kaikkien miettivän tykönään ja kotijoukkoineen: mikä mielestämme tekee meistä ihmisiä – ja mikä meistä ihmisistä tekee toimivan yhteiskunnan?

Jos vastauksesi on syyllisten löytäminen, suosittelen hengityksen tasaamista ja uutta ajattelukierrosta. ●

Julkaistu: 27.3.2020
Kommentoi »