Apu

Avun pääkirjoitus: Näin ilmastonmuutosta vastaan voi taistella

Avun pääkirjoitus: Näin ilmastonmuutosta vastaan voi taistella
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa, että myös kansalaisilla on lukuisia keinoja taistella ilmastonmuutosta vastaan.
Julkaistu: 9.10.2018

Ihmiskunta ei ole koskaan ennen ollut näin vakavassa paikassa. Olemme pilaamassa ilmastomme ja viemässä tulevilta sukupolvilta tulevaisuuden. Millä oikeudella?

Ilmastonmuutospaneelin (IPCC) raportin tulokset kuultuamme meidän täytyy vetää pää puskasta ja ryhtyä toimeen. Viimeistään nyt on aika lopettaa typerä väittely siitä, onko ilmastonmuutos totta. Muistelkaahan viime kesää: neljä kuukautta hellettä Suomessa! Älkää tulko sanomaan, että mikään ei ole muuttunut.

Kulutusyhteiskunta on tuonut meidät tilanteeseen, jossa maapallon lämpötilat nousevat, sään ääri-ilmiöt lisääntyvät, jäätiköt sulavat ja merenpinta nousee.

Suomalaisten kasvihuonepäästöt ovat henkeä kohden neljä kertaa suuremmat kuin maailman keskiarvo. Siksi meidän täytyy olla muutoksen etujoukoissa.

Mitä me kaikki sitten voimme tehdä? Voimme vaihtaa yksityisautot sähköautoihin, hybrideihin tai kaasuautoihin. Voimme hypätä useammin bussiin, kimppakyytiin, ratikkaan tai junaan. Voimme pyöräillä ja kävellä. Voimme vähentää lentämistä ja lomailla kotimaassa.

Voimme kierrättää ja korjauttaa. Voimme ostaa ekosähköä ja asentaa katolle aurinkopaneeleita. Voimme ostaa vähemmän ja kestävämpia tavaroita. Voimme vähentää lihansyöntiä. Se on myös terveysteko.

Valtion, kuntien, teollisuuden, bisneksen ja maatalouden päättäjien vastuulla on tehdä isot muutokset. Meidän kansalaisten vastuulla on äänestää tulevissa vaaleissa ehdokasta, joka taistelee uskottavasti ilmastonmuutosta vastaan.

Kommentoi »