Apu

Avun pääkirjoitus: Mikä sinua pelottaa?


Suomi on turvallinen maa. Silti meitä pelottaa. Miksi?
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Rikollisuus on kääntynyt laskuun. Polkupyörä on yleisin varastettu esine. Vuonna 2015 Suomen liikenteessä kuoli 260 ihmistä. Yhtä vähän uhreja oli viimeksi 1940-luvulla, jolloin kulkijoita oli tuskin nimeksi. Henkirikollisuuskin on vähentynyt 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Suomi on siis turvallisempi kuin koskaan ennen, yksi maailman turvallisimmista maista. Silti meitä pelottaa. Miksi?

Turvattomuuden tunne johtuu siitä, että turvallisuusympäristömme on muuttunut. On ollut kouluampumisia ja ensimmäinen terroritekokin. Järjestäytynyt rikollisuus levittäytyy ympäri maata. Jokainen rikos uutisoidaan isoin otsikoin. Sekin pelottaa.

Poliisin työ monimutkaistuu digitalisaation myötä. Erityisesti petosrikollisuus lisääntyy. Kansa on edelleen hyväuskoista, aina joku haksahtaa lähettämään rikollisille rahaa nigerialaiskirjeen saatuaan.

Suomessa tehdään vähemmän henkirikoksia kuin Venäjällä ja Baltian maissa, mutta huomattavasti enemmän kuin läntisissä naapurimaissamme. Henkirikoksia tekevät lähinnä syrjäytyneet ja alkoholisoituneet miehet. Päihteet ovat muutenkin turvallisuutemme pahin uhka ja poliisin ylivoimaisesti suurin työllistäjä. Jos Suomen kansa lakkaisi ryyppäämästä, poliisin tehtävistä karsiutuisi arviolta 70 prosenttia.

Suomalaisten raitistumista odotellessa on hyvä muistaa, että muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomessa on vähiten poliiseja asukasta kohden. Lienee yhteinen etumme, että poliisin resurssit turvataan.

Apu 21/2018

Julkaistu: 21.5.2018