Apu

Avun pääkirjoitus: Menestyksen hinta – onko huippu-urheilussa mieltä?

Avun pääkirjoitus: Menestyksen hinta – onko huippu-urheilussa mieltä?
Monella huippu-urheilijalla on urheilu-uransa jälkeen epävarma tulevaisuus, Avun toimituspäällikkö Mikko Vienonen kirjoittaa.
Julkaistu: 15.3.2021
Urheilu lienee maailman suurinta viihdettä, tarkas­telipa sitä melkein mistä tahansa näkökulmasta. Ja mitä suuremmasta viihteestä on kyse, sitä ankarampaa on taistelu sen huipulla. Menestyminen huipputasolla vaatii tunnetusti suuria henkilö­kohtaisia uhrauksia.
Nykymaailmassa tulee valitettavasti yhä useammin hetkiä, jolloin on syytä pysähtyä kysymään, kuinka suuria niiden uhrauksien oikein pitää olla – ja mitä merkitystä niillä lopulta kenellekin on.
Lukuisat kaikkensa antaneet saattavat kilpauransa jälkeen kysyä, johtivatko heidän uhrauksensa lopulta siihen, mitä he niillä tavoittelivat – ja ennen kaikkea siihen, mitä he olisivat elämässään todella tarvinneet.
Menestyvä NHL-kiekkoilija voi halutessaan viettää kohtalaisen normaalia elämää ja jäädä – kenties kolhiintuneena, mutta henkisesti jokseenkin tasapainoisena – yltäkylläiselle eläkkeelle huvilalleen. Monen muun huippu-urheilijan ennuste on paljon epävarmempi.
Lukuisat kaikkensa antaneet saattavat kilpauransa jälkeen kysyä, johtivatko heidän uhrauksensa lopulta siihen, mitä he niillä tavoittelivat – ja ennen kaikkea siihen, mitä he olisivat elämässään todella tarvinneet. Ja olivatko uhrauksiin yllyttäneet ja jopa piiskanneet järjes­telmät, toimintakulttuurit ja ihmiset lopulta olleet hänen itsensä vai ensisijaisesti jonkun muun asialla.
Entinen huipputaitoluistelija Kiira Korpi kertoo tässä lehdessä oman tarinansa uhrauksistaan ja niiden tarkoituksesta ja seurauksista.
Sen luettuasi saatat ainakin hetken miettiä nykyaikaisen huippu-urheilun mielekkyyttä ja sen mahdollista synkähköä tulevaisuutta.
Kommentoi »