Apu

Avun pääkirjoitus: Meillä on yhteinen vastuu lapsistamme

Avun pääkirjoitus: Meillä on yhteinen vastuu lapsistamme
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro ottaa kantaa Suomea kuohuttaviin seksuaalirikoksiin.
Julkaistu: 14.1.2019

YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimuksessa sanotaan, että lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä. Jokaisella lapsella on oikeus olla turvassa.

Sopimus velvoittaa valtiota, kuntia, lasten vanhempia ja muita aikuisia – meitä kaikkia. Meillä on yhteinen vastuu lapsistamme.

Kukaan ei saa vahingoittaa lasta. Jos näin tapahtuu, aikuisten on autettava. Sopimuksessa korostetaan vielä erikseen, että lasta on suojeltava kaikenlaiselta seksuaaliselta hyväksikäytöltä.

Lukuisat epäilyt ulkomaalaistaustaisten miesten lapsiin kohdistamista seksuaalirikoksista kuohuttavat mieliä ja täysin syystä. Viranomaisten tulee hoitaa tehokkaasti näiden rikosten tutkinta ja rangaista syyllisiä. Lainsäätäjien kuuluu tehdä ratkaisuja niin lakien kuin maahanmuuttosäännöstenkin suhteen.

Rikos ei ole uhrin häpeä

Yhteiskunnan on huolehdittava, että väärinkäytösten uhriksi joutuneita lapsia autetaan toipumaan ja että heidän sopeutumistaan yhteiskuntaan edistetään kaikin mahdollisin tavoin. Rikos ei ole uhrin häpeä.

Meidän kaikkien on aika päättää ja huolehtia yhdessä siitä, että lapsiin kohdistuva seksuaalinen ja muukin väkivalta kitketään kokonaan pois suomalaisesta yhteiskunnasta.

Meidän täytyy luoda sellainen Suomi, jollaisessa lapset osaavat välttää vaaran ja uskaltavat kertoa epämääräisistä ehdotuksista aikuisille. Asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä kotona, koulussa ja julkisuudessa. On hyvä myös muistaa, että jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Heitä kaikkia on suojeltava.

Kommentoi »