Apu

Avun pääkirjoitus: "Meillä ei ole planeetta B:tä", Macron huomautti Trumpille.

Avun pääkirjoitus: "Meillä ei ole planeetta B:tä", Macron huomautti Trumpille.
Ranskan presidentti Emmanuel Macronin puhe Yhdysvalloissa oli väkevä vastaveto Trumpin ilmastopolitiikalle.

Olin jo kirjoittamassa pääkirjoitusta suomalaisen politiikan sekavasta tilasta, loikkauksista ja Väyrysestä. Sitten näin Ranskan presidentin puheen Yhdysvaltain kongressille ja muistin, mikä on oikeasti tärkeää.

Emmanuel Macron jyräsi valtiovierailunsa päätteeksi presidentti Donald Trumpin edustaman linjan täysin. Macronilla on ollut poikkeuksellisen lämpimät suhteet presidentti Trumpiin – kongressipuheeseen saakka. Puhe oli niin väkevä, että Trump ei ole kommentoinut sitä sanallakaan.

”Mikä on elämämme tarkoitus, jos teemme työtä ja elämme niin, että planeettamme tuhoutuu?” Macron kysyi. Hän korosti, että meidän on tarjottava lapsillemme planeetta, joka on asumiskelpoinen vielä 25 vuoden kuluttuakin.

Macron sanoi uskovansa, että Yhdysvallat vielä palaa Pariisin ilmastosopimuksen jäseneksi. ”Meillä ei ole planeetta B:tä”, hän huomautti.

Macronin mielestä kiireellisempää kuin turvata nykyteollisuus ja sen työpaikat, olisi muuttaa talous sellaiseksi, että se pystyy vastaamaan globaalin ilmastonmuutoksen haasteeseen. ”Meidän täytyy löytää pehmeä siirtymä vähähiiliseen talouteen”, Macron kiteytti.

Aplodeeraavien kongressiedustajien keskellä Macron vielä päälle päätteeksi tuomitsi eristäytymisen ja nationalismin. Aikamoinen valtiovierailu.

Trump ja Putin esiintyvät mielipidejohtajina.

Emmanuel Macronissa he kohtaavat voittajansa.

Julkaistu: 27.4.2018
Kommentoi »