Apu

Avun pääkirjoitus: Maaltamuutto ei lopu

Avun pääkirjoitus: Maaltamuutto ei lopu
Toimituspäällikkö Mikko Vienonen kysyy Avun pääkirjoituksessa, miten nuoria ihmisiä voisi motivoida pysymään seuduilla, joista viimeisetkin työt ja palvelut kaikkoavat.

Maaseudun tyhjenemisestä on puhuttu vuosikymmeniä. Yhtäkkiä etenkin koronakriisi ja nettikaupan yleistyminen näyttävät johtaneen päinvastaiseen kehitykseen: ihmiset hakeutuvatkin asumaan väljemmille seuduille, ja esimerkiksi kivijalkakauppa kaupungeissa surkastuu entisestään.

Jopa Suomen bisnespääkatu, Helsingin Aleksanterinkatu, osoittaa kuihtumisen merkkejä. Stockmann myy tavaratalorakennustaan, Aleksi 13 lopettaa, ja Minna Parikkakin lähti jo Aleksilta.

Trendin kääntyminen on harhaa. Koronakriisi loppuu ennen pitkää, ja nettishoppailusta huolimatta kansa jatkaa pakkautumista kasvukeskuksiin – sekä Tilastokeskuksen että kaupunkien omien ennusteiden mukaan. Kahdenkymmenen suurimman kaupungin omien arvioiden mukaan niihin ja niiden ympäryskuntiin virtaa kymmenen seuraavan vuoden kuluessa satojatuhansia uusia asukkaita.

Voi tuntua epätoivon lietsomiselta, mutta mikään merkittävä seikka ei viittaa siihen, että suunta kääntyisi Suomessa tai missään muuallakaan maailmassa. Ihmiset eivät ole muuttamassa syrjäseutumökeilleen ympärivuotisiksi asukeiksi.

Ei käy kateeksi keskustan uutta puheenjohtajaa Annika Saarikkoa. Miten motivoida nuoria ihmisiä pysymään seuduilla, joista viimeisetkin työt ja palvelut kaikkoavat? Ja miten motivoida meitä kaupunkilaisia veronmaksajia kustantamaan jäljelle jäävien yhä kalliimmiksi ja tehottomammiksi käyvät palvelut?

Julkaistu: 14.9.2020
Kommentoi »