Avun pääkirjoitus: Lopettakaa riitely!
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Lopettakaa riitely!
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro ottaa kantaa yhteiskuntaa repivään riitelyyn. Kuka puolustaa heikoimpia?
2Kommenttia
Julkaistu 22.10.2018
Apu

Mitä tälle meidän Suomellemme oikein on tapahtunut? Maailman onnellisimmalle maalle, yhdelle kaikkein vauraimmista? Maalle, jossa on Euroopan kolmanneksi parhaat edellytykset harjoittaa yritystoimintaa?

Jos emme nyt lakkaa riehumasta ja tappelemasta, olemme pian toistemme kurkuissa kiinni. Kaivaudumme omiin poteroihimme ja ammumme kovilla sanoilla, vaikka työelämän tarpeelliset muutokset kannattaisi sopia neuvottelemalla ja luottamuksen ilmapiiriä kasvattaen.

Kovimmin karjuvat antavat ymmärtää, että ammattiyhdistysliike on pahuuden ilmentymä. Kolmikannasta ja jopa koko ay-liikkeestä pyritään eroon. Kuulostaa siltä, että sopimusyhteiskunta halutaan romuttaa.

Työnantajapuolta edustava sopimisen ammattilainen, Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoi Ylellä viisaasti:

– Tässä on paljon syyttelyä. Mutta pitäisi enemmän keskittyä ratkaisun hakemiseen. Riitelyn hintalappu on liian kova.

Työsopimuksen solmiminen on kaupankäyntitilanne. Ostaja haluaa saada hinnan mahdollisimman alas. Myyjän eli työntekijän taas pitäisi pystyä neuvottelemaan se niin korkeaksi kuin mahdollista. Startup-yritysten himoitsemat osaajat pitävät varmasti puolensa, huippukoodari voi sanella hintansa. Mutta miten käy heille, jotka eivät osaa pitää puoliaan? Apu perustettiin aikanaan työttömien auttamiseksi, ja olemme edelleen heikomman puolella. Siksi kysynkin nyt: kuka puolustaa heikoimpia?

2 kommenttia