Apu

Avun pääkirjoitus: Levät jalostukseen – otetaan hyöty irti piinaavasta sinilevästä

Avun pääkirjoitus: Levät jalostukseen – otetaan hyöty irti piinaavasta sinilevästä
Sinileväalueiden ravinnetilanne ei ole muuttumassa, joten siitä on turha toivoa apua sinilevätilanteeseen. Avun toimituspäällikkö Samuli Isola kirjoittaa, että uudet innovaatiot ovat kuitenkin hyödyntämässä tätä jokakesäistä piinaajaa.
Julkaistu: 5.7.2021
Jokakesäinen sinilevä on täällä taas ja se saa saunojat, vesillä liikkujat, lapsiperheet ja lemmikkien omistajat tuskaisiksi. Sinileväinen vesi kun voi sisältää ihoa ärsyttäviä yhdisteitä, hermo- tai maksamyrkkyjä ja sen nieleminen voi aiheuttaa äkillisiä myrkytysoireita. Ui ja virkistäydy nyt sellaisessa.
Hellekesänä sinilevät nousivat monella rannalla pintaan jo juhannuksena. Heinäkuun alussa satelliittikuvissa hohtavat sinilevälautat värjäsivät jo Itämeren Ahvenanmaan eteläpuolelta Suursaarelle asti. Saaristomerellä sitä on, sisävesissä sitä on. Ja kuumat kesäpäivät, tuuli ja virtaukset lisäävät sinilevien nousemista pintaan kukkimaan. Niemet ja poukamat vellovat pian leväpuurossa.
Ongelman juuret eivät kuitenkaan ole helteessä, todellinen ongelma on vesien ravinnetilanteessa. Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Harri Kuosa sanoi Iltalehdelle, että monien sinileväalueiden ravinnetilanne on pysynyt vakaana jo noin 15 vuoden ajan. Ja tilanne ei tule muuttumaan. ”Me olemme ylittäneet sellaisen ravinnerajan, että kaikki kesät tulevat olemaan sinileväkesiä pitkään”, Kuosa sanoi.
Huomisen aurinkorasvasi pohja saattaakin olla sinilevässä.
Mitä ongelmalle voisi tehdä? Poistaa ravinteita. Ongelmasta voi tehdä myös mahdollisuuden. Tätä tekee mm. suomalainen yritys Origin by Ocean, joka tuo Suomeen levänjalostusta ja samalla poistaa ravinteita Itämerestä. Levästä voi eristää ainesosia elintarvikkeisiin, lääkkeisiin ja pakkauksiin sekä korvata sillä synteettisiä ja eläinperäisiä tuotteita. Tohtori Mari Granströmin mukaan ensimmäinen tuote tulee perustumaan sinilevän sisältämään UV-blokkariin. Huomisen aurinkorasvasi pohja saattaakin olla sinilevässä.
Kommentoi »