Apu

Avun pääkirjoitus: Kuraveteen tehty hernesoppa


Avun toimituspäällikkö Mikko Vienonen kirjoittaa Saaristomeren surkeasta tilasta.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kävin kahden vuoden tauon jälkeen Saaristomerellä.

Pohjoinen saaristo lumoaa. Aurinkoisena päivänä saarien raidoittaman taivaanrannan alla aaltoilee huikaiseva, kimmeltävä meri. Siinä silmä lepää.

Katsetta ei vain kannata laskea kovin alas. Jalkojen juuressa ei nimittäin juuri kimmellä. Siellä näyttäisi lainehtivan kuraveteen keitettyä laihaa hernekeittoa.

En muistanutkaan, miten murheellinen näky se on.

Parhaat kalapaikkani ovat neljännesvuosisadassa rehevöityneet vedenalaiseksi limaviidakoksi. Ennen vanhaan Beten siniseen Krokodiliin tarttui kalojen lisäksi tämän tästä rakkolevää, nyt pelkästään vihreää limaa.

Saaristomeren rehevöitymiselle ei näy loppua.

Maatalouden, asutuksen, teollisuuden ja kalankasvatuksen ravinnepäästöt eivät ole merkittävästi taantumassa, ja vaikka olisivatkin, Itämereen vuosien saatossa kertyneet ravinteet eivät ole katoamassa mihinkään. Itämeri rehevöittää jo itse itseään. Se meri on kohta mennyttä.

Nyt, kun meillä on hallituksessa yhtä aikaa työväen, luonnonsuojelijoiden ja maajussien edustus, asialle varmasti tehdään pikaisesti jotakin.

Tiedän. Naurattaa happamasti itseänikin.

Julkaistu: 15.7.2019