Apu

Avun pääkirjoitus: Käännekohta

Avun pääkirjoitus: Käännekohta
Uudessa normaalissa teemme enemmän etätöitä, emme vie flunssaisia lapsia päiväkotiin tai kouluun emmekä mene oireisina työpaikoille tai kyläilemään. Poskisuudelmat ja kättely saattavat jäädä historiaan, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 22.2.2021
Kylläpä meitä nyt kuritetaan. Tätä kirjoitettaessa koronatartuntojen määrä hipoo pandemia-ajan ennätystä, muuntovirus vauhdittaa taudin leviämistä erityisesti pääkaupunkiseudulla, kapakoiden sulkemisesta kiistellään ja uusmaalaiset arpovat, voiko talvilomalla sittenkään lähteä minnekään.
Toisaalta suurin osa hoivakotien vanhuksista ja heidän hoitajistaan on rokotettu ja nyt ovat vuorossa muut ikääntyneet ja vakavalle tautimuodolle altistavista sairauksista kärsivät. Ihmishenkiä säästyy ja terveydenhuollon toimintakyky varmistuu. Pian alkavat massarokotukset ja rokotteiden tulon maahan pitäisi myös kiihtyä.
Me kaikki odotamme malttamattomina kevättä ja kesää. Kun ilmat lämpenevät, voimme tavata toisiamme ulkona etäisyydet säilyttäen, vaikka rajoitukset jatkuvatkin. Moni uskoo, että viimeistään vuoden loppuun mennessä elämä palaa ennalleen. Ihan ennalleen kaikki ei kuitenkaan palaa.
Uudessa normaalissa teemme enemmän etätöitä, emme vie flunssaisia lapsia päiväkotiin tai kouluun emmekä mene oireisina työpaikoille tai kyläilemään. Poskisuudelmat ja kättely saattavat jäädä historiaan. Maskin kietaisemme jatkossa kasvoille aina, kun vähänkin niiskututtaa tai kun menemme sairaalaan vierailulle.
Poikkeusajasta on paljon opittavaa. Tärkeintä olisi vihdoin ymmärtää, että ihmisen on lakattava tuhoamasta luontoa, sillä mitä ahtaammalle luonto ja eläimet joutuvat, sitä useammin pandemiat leviävät. Luonto on taas näyttänyt voimansa.
1 kommentti