Apu

Avun pääkirjoitus: Jotain tuttua

Avun pääkirjoitus: Jotain tuttua
Avun päätoimittaja Marja Aarnipuro kirjoittaa, että vaikka aikamme kriisit voivat tuntua pelottavilta, niistä voi seurata myös paljon hyvää.
Julkaistu: 9.3.2020
Kun olin lapsi, kauppaan mentiin oman kassin kanssa. Kauppias kääräisi elintarvikkeet paperiin, ei muoviin.
Nyt ruokakauppaan menijällä on yhä useammin mukanaan kestokassi. Pakkaamattomien kurkkujen suosio kasvaa, ja ostokset sujautetaan mieluiten paperipussiin.
Lapsuuteni sanonnan mukaan ”köyhän ei kannata ostaa halpaa”. Kodin hankinnat tehtiin harkiten. Huonekalut olivat lähes ikuisia, kodinkoneita käytettiin pitkään, ja vaatteet kestivät aikaa.
Nyt ostamme taas kestävää laatua mieluummin kuin krääsää, jonka tilalle täytyy pian ostaa uutta ja uutta krääsää. Antiikkihuonekalut, designkirpputorit ja ajattomat laatuvaatteet ovat suurinta huutoa.
Kun olin pieni, meitä kehotettiin syömään lautanen tyhjäksi, koska Biafran lapset näkivät nälkää. Nyt puhumme ruokahävikin vähentämisestä lähinnä ilmastosyistä, mutta lautanen tyhjäksi -periaate on edelleen sama.
Ilmastokriisi ja koronavirusepidemia muuttavat käytöstämme. Matkustaminen ulkomaille vähenee, kotimaanmatkailu kiinnostaa, ja kotoilu tuntuu entistä houkuttelevammalta. Siinäkin on jotakin lapsuudesta tuttua.
Aikamme kriisit voivat tuntua pelottavilta, mutta niistä voi seurata myös paljon hyvää. Kerskakulutuksen jälkeen olemme palaamassa kestävämpään elämäntapaan, joka on meille kaikille tuttu.
Ne kestävät hyveet ovat meillä dna:ssa. Tämän me osaamme.
1 kommentti